Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Filmske scene snimljene posebnim kamerama, ogromno platno, laserski projektor, oštrija slika, širi spektar boja i precizan zvuk na 12 kanala koji se širi iz zvučnika postavljenih svuda po sali deo su ajmaks tehnologije pomoću koje će bioskopska publika od sada doživljavati filmove u "Sinepleksu" u Beogradu.

Ovaj multipleks jedini je bioskop u ovom delu Evrope koji je uveo ajmaks (IMAX) tehnologiju za prikazivanje filmova, kaže Aleksandra Garić, iz kompanije „Sinepleks“, uvodeći danas novinare u salu sa platnom ukupne površine od 336 kvadratnih metara ispred 492 sedišta u Tržnom centru „Galerija“.

I platno u ovoj sali, kako navode u „Sinepleksu“, veliko kao dva teniska terena, „najveće je bioskopsko platno u multipleks bioskopu u regionu“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ajmaks kamere, predstavljene kao kamere sa do sada najvećom rezolucijom, hvale i reditelji poput Kristofera Nolana, Stivena Spilberga ili Zeka Snajdera. Jasno je da takvi efekti najbolje dolaze do izražaja u spektaklima, a i 4K laserski projektor kreiran je upravo da bi odveo publiku „u najveće blokbastere današnjice“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kao prednosti ove tehnologije predstavljene su oštrina slike koja je „realnija od realne“ u svim detaljima, bolje svetlo i kontrast u odnosu na dosadašnju standardnu sliku, kao i širi spektar boja.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Doživljaj dvodimenzionalne ili 3D slike na tom projektoru dodatno pojačava i precizan zvuk snimljen na 12 kanala iz zvučnika postavljenih sa svih strana, pa i na plafonu (mogu i da se pomeraju po potrebi), pa on postaje toliko prodoran da povremeno „može i fizički da se oseti“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kao prvi film koji će publika moći da vidi u novoj tehnologiji u tom multipleks bioskopu najavljen je „Godzila protiv Konga“, za koji će ulaznice biti puštene u prodaju već od sutra. Na pitanje o ceni ulaznica, u „Sinepleksu“ navode da će, pošto je „ajmaks tehnologija premijum format i podiže bioskopsko iskustvo na najviši mogući nivo“, to značiti i skuplje karte nego u drugim bioskopima, odnosno za 3D projekcije 990 dinara, a za 2D projekcije vikendom 790 dinara.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– U ovoj sali prikazivaćemo sve nove filmove dostupne u ajmaks tehnologiji. Počinjemo sa „Godzilom protiv Konga“, prikazaćemo „Mortal kombat“ u aprilu, a ako ne bude novih naslova, prikazivaćemo i one starije snimljene u istom formatu. Zamislite „Avatar“ na ovaj način – kaže Aleksandra Garić.

U „Sinepleksu“ najavljuju i da će u ovom njihovom objektu biti postavljeni i prvi automati za prodaju bioskopskih ulaznica u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar