kombo filmovi
Foto: Promo

"Quo vadis, Aida" Jasmile Žbanić, "Dnevnik Diane Budisavljević" Dane Budisavljević, "Srbenka" Nebojše Slijepševića i još šest igranih i jedan kratki film publika će moći da pogleda besplatno onlajn od danas do 30. aprila, u okviru programa "Suočavanje sa prošlošću", najavili su organizatori Sarajevo film festivala.

U programu su filmovi koji su obeležili prethodna izdanja programa „Suočavanje s prošlošću“ i ostvarenja nagrađivana na brojnim međunarodnim festivalima, a otvarali su bolne teme iz ratova na ovim prostorima. Kao poseban poklon publici u programu je i novi film Jasmile Žbanić „Quo Vadis, Aida?“, prvi igrani film o Srebrenici, kandidat Bosne i Hercegovine za Oskara u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma, navode iz Sarajevo film festivala.

Pored „Quo vadis, Aida?“, u programu je još devet filmova.

„Saulov sin“ (2015) mađarskog reditelja Lasla Nemesa, prikaz je Holokausta, nagrađen je Oskarom za najbolji strani film.

 

Rediteljski prvenac Dane Budisavljević „Dnevnik Diane Budisavljević“ (2019), nagrađen Zlatnom arenom u Puli, je dokumentarno-igrana priča o ženi koja je spasila više od 10.00 dece iz Jasenovca i drugih logora u NDH tokom Drugog svetskog rata.

„Obojena ptica“ (2019) češkog reditelja Vaclava Marhoula, zasnovana na istoimenom romanu Jeržija Kosinskog, opisuje Drugi svetski rat iz perspektive jednog dečaka.

„Chris the Swiss“ (2018) švajcarske rediteljke Anje Kofmel vodi gledaoce u „bolnu potragu za istinom i suočava ih sa duhovima prošlosti koji nas još progone, zahtevajući od nas da ih shvatimo i pomirimo se sa njima“.

„Srbenka“ (2018) Nebojše Slijepčevića, dobitnika „Srca Sarajeva“ za najbolji dokumentarni film i nagrade publike, dokumentarni je film o nasilju spram dece nehrvatske nacionalnosti u Hrvatskoj i istražuje kako se generacije nakon rata nose sa tamnim senkama prošlosti.

„Teret” (2018) Ognjena Glavonića sa Leonom Lučevim u glavnoj ulozi  priča je o čoveku iz Pančeva koji dobija novac da u vreme Nato bombardovanja Srbije 1999. godine preveze kamion sa „tajanstvenim teretom“ sa Kosova do Beograda.

„Muškarci ne plaču“ (2017) Alena Drljevića prati 10 muškaraca okupljenih u jednom planinskom hotelu u Bosni 15 godina nakon rata.

„Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo“ (2013) je film Marte Popivode u kom se rediteljka bavi „izvođenjem ideologije u javnom prostoru putem masovnih performansa“.

U programu je i kratki film Albana Ukaja “Jama” (2019), koji prati snimanje kratkog filma o jednom ratnom zločinu u Sarajevu.

Pored filmova, dostupnih gledaocima u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, u programu su i razgovori sa autorima i dve panel diskusije.

Kako gledati filmove

Filmovi iz programa mogu se pogledati na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba. Kada odete na platformu, kliknete opciju „create account“ u gornjem desnom uglu, unesete ime, prezime, i-mejl adresu i druge podatke u ponuđena polja i kreirate lozinku. Kreiranjem naloga, otvara vam se mogućnost da vidite sadržaj dostupan u zavisnosti od teritorije sa koje pristupate platformi. Za gledanje filma potreban vam je kod, on se u ovom slučaju dobija besplatno, s tim što organizatori navode da je njihov broj ograničen. Potom film koji ste iznajmili možete da pronađete u sekciji „My Library“. Kada pokrenete film pritiskom na „play“, možete da ga gledate koliko god hoćete puta u narednih 48 sati.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare