Foto: EPA/ATEF SAFADI

Pandemija je zatvorila svete gradove i sveta mesta širom planete, ali virtuelna realnost nudi vernicima digitalni prozor ka obredima i običajima koji se tradicionalno održavaju u ovo vreme u Jerusalimu, Meki i Rimu.

Skoro dve godine Ejlat Liber, direktorka i glavna kustoskinja Muzeja Davidove kule u Starom gradu u Jerusalimu, spremala se za ovaj april – mesec kada će se, prvi put u skoro dve decenije, podudariti hrišćanski Uskrs(i), hebrejska Pasha i muslimanski Ramazan. Da bi spremno dočekala očekivanih 400.000 turista, počela je da radi na pripremi VR filma za posetioce svog muzeja. A onda je korona sve zatvorila.

Izrael je zatvorio granice za strance; samo lokalnom stanovništvu dozvoljen je pristup Starom gradu, pa je gospođa Liber odlučila da film na kojem je radila, „Sveti grad“, postavi besplatno na Vimeo do 24. aprila. Time je pokušala da vernicima iz celog sveta, sada zatvorenim u svojim domovima, barem malo približi sveta mesta i festivale Jerusalima.

– Sada možemo da u svačiji dom unesemo duh Jerusalima. Iako su ove godine svi praznici otkazani, i dalje možemo da prenesemo lepotu grada do svih kutaka planete – rekla je Ejlat Liber za „Njujork tajms“.

Reč je o filmu snimljenom u tehnici virtuelne realnosti od 360 stepeni, koji vodi gledaoce na najvažnije verske događaje u gradu: ceremoniju Blagodatnog ognja (kod Crkve Sv. Groba), molitvu za ramazan u džamiji Al Aksa džamiji, i sveštenički blagoslov za Pashu kraj Zapadnog zida. Dokumentarac je sačinjen od snimaka iz 2019. uz zapanjujuće arhitektonske i arheološke prizore grada.

– Jerusalim je sveti grad za Jevreje, hrišćane i muslimane. U kriznim vremenima ljudi traže da ih vodi neko moćniji od njih i, ako žele da se virtuelno povežu sa svojom verom ove godine, nadam se da neće videti samo sostvenu religiju, već da će uočiti kako sve tri relgije zajedno dele ovaj trenutak, ovu potrebu za duhovnom snagom – rekao je Nimrod Šanit, Izraelac koji je kreirao „Sveti grad“ i korežirao ga sa Timurom Musabajem, kanadskim muslimanom.

Meka

Godišnje hodočašće, hadž(iluk), u Meku u Saudijskoj Arabiji tradicionalno okupi oko dva miliona muslimanskih vernika. Ehab Fares, glavni funkcioner digitalne agencije BSocial iz Kaira, osvežio je aplikaciju „Iskusite Meku“ pokrenutu 2017, koja nudi virtuelne šetnje oko Kabe, najsvetijeg mesta islama, prema kojem se svi muslimani okreću tokom molitve.

Ehab Fares kaže da će ažurirana aplikacija biti dostupna do 23. aprila, pre nego što Ramazan počne.
– Ovo nije zamena za pravo iskustvo, ali u vremenu karantina nudi priliku da se povežete sa ritualom. Poučno je, inspirativno i može da upotpuni vašu duhovnu praksu – kaže on.

Rim

Trg ispred Bazilike Sv. Petra na Uskrs 2019, Foto: P Deliss / Photononstop / Profimedia

Ove godine papa je držao Uskršnju misu u praznoj baziliki Sv. Petra. Međutim, oni koji i dalje žele da skoknu, makar virtuelno, do Vatikana, mogu to da učine preko zvaničnog veb sajta gde se brojni spomenici i građevine, od Sv. Petra do Sikstinske kapele, mogu obići zahvaljujući panoramama od 360 stepeni,

– Sada imate pristup svim papskim bazilikama i tako možete bar malo udahnuti atmosferu ovog svetog perioda. Više no ikad, ovo virtuleno iskustvo znači – kazao je dr Frenk Klasner, profesor informatike na Univerzitetu Vilanova gde su ove panorame izrađene.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram