Pucnji u Marseju
Pucnji u Marseju Foto: Promo

Na International Vesuvio Film Festivalu u Napulju sudska drama “Pucnji u Marseju” reditelja Gordana Matića osvojio je dva priznanja - Nagradu za najbolji dokumentarni film i Nagradu za najbolje snimljeni film (kameru) koja je pripala Dušanu Ivanoviću, saopštio je Filmski centar Srbije.

Ostvarenje “Pucnji u Marseju” baca novo svetlo na ubistvo kralja Aleksandra koje se dogodilo 9. oktobra 1934. godine u francuskom gradu. Film prati sudski proces teroristima koji su bili saučesnici vođe atentatora Vlade Georgijeva Černozemskog, pripadnika VMRO, na Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua. Glavni junaci filma su tužioci, advokati, sudije, optuženi i svedoci samog događaja. Kroz rekonstrukciju i dramatizaciju pravog procesa, ali i kroz ono što je izostavljeno tokom suđenja, ispričana je sudska drama najbliža istini o samom suđenju.

U glumačkoj podeli su Svetozar Cvetković, Vladimir Aleksić, Tihomir Stanić, Strahinja Blažić, Đorđe Đoković, Nikola Šurbanović, Gordan Kičić, Nikola Mlojević, Marko Marković, David Tasić, Vladan Živković, Tamara Alekić, Tamara Krcunović, Ivan Tomić, Jovo Maksić, Nikola Krneta, Čeda Štajn.

Film je do sada učestvovao na više od 50 međunarodnih festivala na svim kontinentima i ovenčan je brojnim priznanjima, među kojima su nagrade američkog i evropskog žirija 12. SEE Filmskog Festivala u Parizu, Berlinu, Vašingtonu, nagrade za najbolju režiju na italijanskom festivalu nezavisnog filma Montelupo, na festivalu autorskog filma u Meksiku… Kao i nedavno u Meksiku u Gvadalahari na Šestom festivalu autorskog filma (FIC AUTOR).

Planirano je da “Pucnji u Marseju” tokom novembra budu prikazani i na festivalima u Helsinkiju (Finska), Lagosu (Nigerija) i Pasadeni (USA).

Bonus video: Danica Karađorđević – Film „Pucnji u Marseju“ je intrigantna priča

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar