Šaban Bajramović
Šaban Bajramović. Foto: Goran Srdanov

Specijalno priznanje "Iđoš palma" pripala je filmu "Muzička biografija Šabana Barjamovića", čime je zatvoren Međunarodni festival kratkog filma "From returnees II" u Malom Iđošu, preneli su organizatori.

Direktor FROM festivala Zoran Tairović dodelio je specijalnu nagradu za „emotivan prikaz života i dela“ jednog od najvećih muzičara na našim prostorima, kralja romske muzike, navodeći da je reditelj Nebojša Saitović uspeo da prikaže stvaralački put koristeći „iskren prikaz, a kojim je ujedno i ispoljeno vredno divljenje“.

Specijalno priznanje žiri festivala, u čijem sastavu su bili Drago Stevanović, Dragomir Zupanc i Ivan Velisavljević, dodeljeno je filmu „Završiti“ (Inćei) Federika Dematea, „za snažnu i ubedljivu vizuelnu ekspresiju kojom je prikazao isečak iz života mladih rumunskih Roma u Italiji“, uz „dilemu odlaska“ jednog od njih u Nemačku.

Gran pri festivala FROM pripala je filmu „Ja vredim“ rumunske glumice i rediteljke Aline Serban, kojim su kroz kratku formu prikazane različite vrste diskriminacije koje su međusobno povezane i normalizovane, a glavna poruka filma je da „umetnost može hrabro da progovori i da postane deo rešenja, a ne deo problema“.

Podsećanja radi, Međunarodni festival kratkog filma u Malom Iđošu osnovan je pre šest godina, a ove godine festival je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i Opština Mali Iđoš.

Bonus video: VIktor Savić i Sloboda Mićalović na Filmskim susretima u Nišu

Komentari

Svi komentari (0)