"The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years", Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Povodom Svetskog dana muzike na platformi mojoff.net biće besplatno prikazan film "The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years" (Godine Bitlmanije), dokumentarno ostvarenje Rona Hauarda o fantastičnoj četvorci čije su pesme "Help", "Twist and Shout", "Yesterday", "Let it be" i danas prepoznatljive generacijama, najavio je "Megakom film".

Dvostruki dobitnik nagrade Oskar snimio je film o čuvenom bendu sa osvrtom na ono kroz šta su „Bitlsi“ prolazili od 1963. do 1966. godine tokom turneja.

Od mnogih snimljenih filmova posvećenih čuvenom sastavu, film „The Beatles: Eight Days a Week – Godine Bitlmanije“ izdvaja, kako kaže reditelj, način posmatranja stvari, fokus na putovanjima, turnejama, što ga čini nekom vrstom avanturističke priče.

„Oni, sa kojima je bilo vredno identifikovati se, bili su zabavni i kreativni ljudi“, rekao je Hauard u jednom od intervjua, naveo je „Megakom film“.

Reditelj poznat po filmovima „Apolo 13“, „Blistavi um“ i dokumentarnom filmu „Pavaroti“, koji je takođe deo repertoara bioskopa „MOJ OFF“, želeo je pričom o Bitlsima da privuče i mlađu publiku, one koji, kako primećuje, misle da znaju mnogo o ovom bendu i njihovoj muzici, ali istinski nemaju pravi osećaj i znanje šta su oni postigli, kroz sta su prošli, šta se dešavalo u svetu oko njih u to vreme.

Pol Makartni istakao je da on i Ringo Star, drugi član izvorne četvorke, cene što je Hauard preuzeo da snima film o njima.

„Znali smo da smo u dobrim rukama, da je reč o nekom ko će istražiti i napraviti nešto drugačije od tog materijala“, izjavio je Makartni.

Pored dokumentaraca „The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years“ i „Pavaroti“, na repertoaru bioskopa „MOJ OFF“ je i film „Suzi Kju“ Lijama Firmagera o Suzan Kej Kvatro, kojoj su inspiracija bili upravo „Bitlsi“ i koja je pomogla da se redefiniše uloga žene u rokenrolu kada se 1973. godine pojavila na muzičkoj sceni.

Obeležavanju Svetskog dana muzike doprinos će dati i film „Zvučni talasi“ o skrivenoj snazi zvuka u kinematografiji. U ovom dokumentarcu prikazane su priče o rediteljima kao što su Džordž Lukas, Stiven Spilberg, Dejvid Linč, Barbara Strajsend, Ang Li, Sofija Kopola i uspesima koje su nizali radeći sa pionirima zvučnog dizajna – Valterom Marčom, Benom Burtom i Garijem Ridstromom i mnogim drugim autorima koji su ih sledili.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare