Filip David
Filip David Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Teško je bilo šta reći kada je ovakva tragedija u pitanju kada je zločinac zapravo dete od 13 godina, a žrtve njegovi drugovi i drugarice, kaže za Nova.rs pisac Filip David, povodom tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar".

– Ko je kriv? To je pitanje na koje nema jednostavnog odgovora. Kao i obično oni koji na televizijskim ekranima i u štampanim tabloidima promovišu nasilje poput Pinka i Hepi i njima slični, sada liju krokodilske suze a u svojim redovnim programima već dugo podstiču i veličaju upravo primitivizam i prostakluk, podstiču najniže oblike društvenog nasilja. Ogavna je ta vrsta hipokrizije i licemerja – smatra Filip David.

On ne potcenjuje ni „društvene mreže preko kojih se šire talasi mržnje i netolerancije“.

– To su oni oblici nasilja koji postaju dominatni oblik ponašanja a posebno utiču na mlade u društvima bez morala i bez pozitivnih uzora, gde su uzori zapravo osuđeni ratni zločinci i kriminalci koji se redovno pojavljuju u raznim rijalitijima, prelivajući se u institucije poput Skupštine i u svakodnevni život.

Stvorili smo bolesno društvo, podseća David, u kojem su moguci užasni incidenti poput ovih koji na tako stravičan način danas obeležavaju naše živote.

– Dakle nije ni izbliza rešenje samo u boljoj kontroli oružja i sličnim merama već u stvaranju zdravog društva što se u ovome času čini kao nemoguća misija. Ovakvi užasni, tragični događaji bar u jednom trenutku prikažu u punom svetlu jad, bedu i pravu sliku sveta i društva u kojem živimo.

Bonus video: Dan posle obraćanja predsednika Srbije nakon tragedije na Vračaru komentari su brutalni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare