Foto: Printscreen Beogradska filharmonija

Beogradska filharmonija danas puni 97 godina od osnivanja, a svoj rođendan obeležava onlajn, emitovanjem kratkog dokumentarnog filma sa američke turneje iz 2014. godine, na svom Jutjub kanalu, saopšteno je iz ove ustanove.

Beogradska filharmonija je osnovana 13. juna 1923. godine, a njen osnivač, umetnički direktor i šef-dirigent, bio je Stevan Hristić, jedan od najznačajnijih srpskih kompozitora i dirigenata. Čuvenu „Ohridsku legendu“, orkestar često izvodi na gostovanjima u svetu, kao deo repertoara kojim predstavlja svoje nasleđe. Tako je bilo i prilikom prve američke turneje u istoriji orkestra, koja je obuhvatila gostovanja u četiri najznačajnije dvorane ovoga kontinenta.

 

Američka publika je na nogama, uz višeminutne ovacije, ispraćala filharmoničare sa koncerata u Simfonijskom centru u Čikagu, Severans holu u Klivlendu, Muzičkom centru „Stratmor“ u Vašingtonu, a pravi tijumf je obeležio poslednji koncert u njujorškom Karnegi holu, saopšteno je iz Beogradske filharmonije.

Autor dokumentarnog filma Mihajlo Savić kamerom je pratio Filharmoniju oktobra 2014. godine i zabeležio je emocije i raspoloženja muzičara prilikom najvažanije turneje u istoriji orkestra. Turneja po SAD-u predstavlja pobedu upornosti, volje i optimizma, kao i uspeh i ponos cele zemlje, dodaju u Filharmoniji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar