Gabrijel Felc/Foto: Marko Djokovic/BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Šef dirigent Beogradske filharmonije Gabrijel Felc, zajedno sa orkestrom prirediće novi poduhvat 28. februara u Kolaračevoj zadzžbini kada će Gudački kvartet Beogradske filharmonije izvesti poslednji Betovenov kvartet, a zatim će orkestar zajedno sa zvezdama svetskih operskih kuća izvesti treći čin Vagnerove opere "Zigfrid", saopšteno je iz Filharmonije.

Filharmonijsku publiku ponovo očekuje žanrovski izlet, jer će koncert započeti u kamernoj atmosferi, sa samo četiri muzičara na sceni – Jelena Dragnić, Vladan Lončar, Boris Brezovac i Aleksandar Latković koji će izvesti Betovenovo remek delo op. 135, jedno od najznačajnih kamernih ostvarenja svih vremena, a potom će Beogradska filharmonija nastupiti sa trećim činom Vagnerove opere „Zigfrid“.

„Veza Betovena i Vagnera je jedna od najvažnijih za istoriju muzike, pogotovo ako imamo u vidu da nije moguće razumeti Vagnera, ukoliko ne razumemo Betovena. Ono što je Vagner naučio studirajući partituru ovog kvarteta, u velikoj meri se odrazilo na njegovo dalјe stvaralaštvo. Priredićemo putovanje od najpre četiri muzičara na bini do preko stotinu njih u izvođenju ‘Zigfrida’, a oba dela povezuje ista filozofska misao”, rekao je Gabrijel Felc za internet portal Beogradske filharmonije.

Šef-dirigent ispunjava obećanja dato u vezi sa izvođenjem operske literature na koncertnom podijumu i specijalno za ovu priliku dolaze zvezde svetskih operskih kuća – sopran Elizabet Tajge, mecosopran Karin Lovelijus, tenor Pol Meknamara i bariton Teruhiko Komori.

Beogradska filharmonija i Gabrijel Felc/Foto: Marko Đoković

Vagner se retko izvodi na domaćoj sceni, te je ovo, kako ističu u Beogradskoj filharmoniji, ekskluzivna prilika za publiku da uživa u priči o mladom heroju Zigfridu u ostvarenju koje čini deo čuvene tetralogije „Prsten Nibelunga“.

Ogromni orkestarski sastav tipičan za Vagnera podrazumeva pojačanje od devet horni, Vagner-tuba, bas-trube, bas-trombona i tri harfe, a u ovom poduhvatu filharmoničarima će se pridružiti i muzičari iz regiona.

Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.