Foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija

Koncerti Beogradske filharmonije zakazani za 11. i 12. mart od 19 sati tradicionalno su posvećeni uspomeni na Zorana Đinđića, saopšteno je iz ove ustanove.

Na programu u sali Beogradske filharmonije su dela Arnolda Šenberga, a repertoar koji izvode filharmoničari okupljeni u različitim kamernim ansamblima prikazuje svestranost kompozitora, ključne ličnosti za razvoj istorije muzike, navode u Filharmoniji. Šenberg je utirao put različitim stilovima, a njegovo ime se danas najčešće pominje u kontekstu moderne muzike 20. veka. Međutim, filharmonijske koncerate u četvrtak i petak otvara njegova „Ozarena noć“, delo koje je pod direktnim uticajem nemačkog romantizma.

Sa probe u Filharmoniji Foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija

Šenberg je „Ozarenu noć“ napisao sa 25 godina. Iako je to danas jedno od njegovih najpopularnijih dela, ono je doživelo neuspeh na premijeri u Muzikferajnu 1902. godine, posle čega ga je kompozitor preradio.

U Filharmoniji će biti izvedena verzija za gudački sekstet koju je sam kompozitor preradio.

Šenberg je često orkestrirao i aranžirao dela drugih kompozitora, tako da će publika imati priliku da čuje njegove verzije čuvenog „Prelida za popodne jednog fauna“ Kloda Debisija i „Carski valcer“ Johana Štrausa mlađeg.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar