Nonet Beogradske filharmonije Foto:Marko Đokoviđ/Beogradska filharmonija

Publiku Beogradske filharmonije očekuje ekskluziva na kamernoj sceni u petak 14. maja, pošto će čuvenu Betovenovu simfoniju broj 3, poznatu "Eroiku", odsvirati samo devet muzičara, u neobičnom aranažmanu prerađenom za nonet, najavljeno je iz ove ustanove kulture. 

Originalna „Eroika“ bila je pravi bum u simfonijskoj muzici s početka 19. veka. Imala je do tada najduže vreme trajanja, a obično je izvodi sastav od šezdesetak muzičara. Međutim, ovoga puta će to učiniti njih devet, navode u Beogradskoj filharmoniji i dodaju da je specijalno za ovu priliku notni materijal obezbeđen od ansambla Natali, „tvorca prerade koja nailazi na odlične kritike stručne javnosti širom sveta“.

#related-news_0

– Posle mnogo meseci jedna ozbiljna simfonija je ponovo na našim pultovima! Toliko puta smo svirali „Eroiku“ koja je uvek ogroman izazov. Ali najveći od svih je odsvirati je sa samo devet svirača. Razlika od „originala“ je u tome što svaka deonica sadrži dodatne muzičke fragmente. I ako slučajno mislite da se umanjila silina Betovenovog izraza, grdno se varate! Njegov duh i nepresušna muzikalnost su uvek tu, čini se još izraženije nego inače! – rekla je violinistkinja Mirjana Nešković.

Nonet Beogradske filharmonije Foto:Marko Đokoviđ/Beogradska filharmonija

Pored nje, članovi noneta su Ivana Uzelac (viola), Katarina Stanković (violončelo), Boban Stošić (kontrabas), Stana Krstajić (flauta), Boban Pešić (oboa), Veljko Klenkovski (klarinet), Nenad Janković (fagot) i Nikola Ćirić (horna).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar