Oleg Kirejev, Foto:promo

Sedmi međunarodni festival saksofona - "Belgrade SAXperience" biće održan od 30. septembra do 3. oktobra u Beogradu, a program će se odvijati u fizičkim prostorima i onlajn, najavili su danas organizatori.

„Belgrade SAXperience“, specifičan po tome što prati savremene tokove i nastoji da dopre do najšire publike, ove godine nastavlja tradiciju porudžbine novih dela te će premijerno biti izvedene tri kompozicije domaćih autora Maje Bosnić, Svetlane Savić i Ivana Brkljačića.

Dragan Ćalina, Foto:promo

Na koncertu otvaranja festivala pod nazivom „Ladies First“, 30. septembra u 20 časova, koji će biti prikazivan onlajn na „Jutjub“ kanalu, sajtu i društvenim mrežama festivala, nastupiće duo „Aloj“ iz Austrije (saksofonistkinja Mojca Pecman i pijanistkinja Ana Marković).

Publika će imati priliku da čuje premijerno izvođenje kompozicije domaće autorke Maje Bosnić, a na programu će se naći i dela drugih savremenih kompozitora.

Drugo veče festivala pod nazivom „Moscow Nights“, 1. oktobra u 20 časova u Ustanovi kulture „Stari grad“, biće posvećeno džez saksofonu. Nastupiće jedan od najpoznatijih ruskih etno džez saksofonista Oleg Kirejev zajedno sa našim istaknutim pijanistom Draganom Ćalinom.

Oleg Kirejev Foto:promo

S obzirom da je broj mesta ograničen uz obaveznu rezervaciju, koncert će moći da se prati i onlajn. Na repertoaru će biti autorske kompozicije Olega Kirejeva sa pregršt improvizacija na saksofonu.

„Belgrade online“ naziv je treće večeri festivala 2. oktobra u Svečanoj sali Skupštine grada, kada će svirati istaknuti saksofonista Milan Savić zajedno sa pijanistom Ukijem Ovaskainenom. Oni će izvesti dela domaćih autora, kao i premijerno novu kompoziciju Ivana Brkljačića pisanu za alt saksofon i glas, zajedno sa istaknutim mecosopranom Anom Radovanović. Publika će koncert moći da prati u Skupštini grada i na internetu.

Poslednje večeri u subotu, 3. oktobra sa početkom u 20 časova, koncert pod nazivom „Brussels Times“ biće emitovan na zvaničnim internet kanalima festivala. Publika će imati priliku da čuje jednog od najznačajnijih saksofonista iz Belgije, Simona Dirika, profesora na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu.

On će zajedno sa pijanistom Kazaćo Flavijenom premijerno izvesti porudžbinu festivala, kompoziciju Svetlane Savić, kao i dela savremene muzike autora iz Belgije.

Deo programa „Belgrade SAXperience“ festivala čine i popodnevni koncerti Milana Savića i Ukija Ovaskainena na otvorenom na platou ispred Kulturnog centra Beograda, na Cvetnom trgu, Trgu Nikole Pašića i Kalemegdanu.

U cilju decentralizacije kulture, od 26. septembra do 6. oktobra biće organizovani koncerti u Smederevu, Vršcu, Pirotu i Nišu. U prvom delu turneje nastupiće Milan Savić, Ana Radovanović i Uki Ovaskainen a u drugom Oleg Kirejev i Dragan Ćalina.

Važan segment festivala predstavlja edukativni program, pa su planirani onlajn majstorski kursevi u Kulturnom centru Beograda, namenjeni učenicima i studentima saksofona, kao i mladim profesionalcima.

Pored glavnog programa festivala u Beogradu i koncertne turneje širom Srbije, „Belgrade SAXperience“ organizuje letnju i zimsku školu saksofona sa ciljem da se polaznicima pruži prilika da na jedinstven način i u drugačijoj atmosferi uče od svetski priznatih saksofonista.

Program festivala uskoro se može pogledati na linku.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar