Anica Dobra Festival Isidora Zebeljan Kragujevac
Anica Dobra na festivalu Isidora Žebeljan u Kragujevcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

"Isidora bi volela da ovaj Festival bude uživanje u muzici i u energiji koju muzičari i muzika poseduju. Ona je htela da njena muzika, koja sva puna života i energije, nastavi da živi, a ovaj poduhvat je izuzetan nastavak njenog dela. Ona nas sad vidi, ona nas prati....", emotivno je za Nova.rs rekao Isidorin životni i profesionalni partner Borislav Čičovački, pre samog početka prvog Internacionalnog festivala posvećenog Isidori Žebeljan, koji je večeras počeo u Kragujevcu.

Prvo veče Festivala bilo je, moglo bi se reći, skup najbližih Isidorinih prijatelja i saradnika. Glumci Anica Dobra, Svetozar Cvetković, hrvatski kompozitor Ivo Josipović, dirigent Premil Petrović, Isidorin student i kompozitor Draško Adžić i Ansambl Žebeljan na čelu sa Borislavom Čičovačkim, otvorili su istorijsko-umetničko poglavlje kojim će nove generacije nastaviti da čuvaju Isidorina dela.

Svi oni su sa publikom podelili iskrene i emotivne reči, sećajući se veličine umetnice koja je dostigla svetsku slavu.

Festival Isidora Zebeljan Kragujevac
Publika na festivalu Isidora Žebeljan u Kragujevcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Upravo ime svetske umetnice privuklo je i preko 50 mladih kompoziotora iz 27 zemalja da pošalju svoje kompozicije i izbore se za nagradu sa imenom najuticajnije među savremenim kompozitorima umetničke muzike.

„Isidora nije samo vaša, ona je umetnica svih nas“, naglasio je nekadašnji hrvatski predsednik Ivo Josipović prilikom proglašenja pobednika.

On je ocenio i da je kao predsednik žirija zadovoljan kompozicijama mladih autora i da bi se „veoma svidele Isidori“. Pojasnio je da je od 50 razlićitih radova žiriju bilo teško da izabere najbolje, ali da su se jednoglasno odlučili za tri, a potom glasli o umetničkim finesama.

Ivo Josipovic Festival Isidora Zebeljan Kragujevac
Ivo Josipović na festivalu Isidora Žebeljan u Kragujevcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Za najbolju kompoziciju na Prvom izdanju festivala proglašeno je delo autora Sam Vu iz Australije, drugo mesto pripalo je Veljku Nenadiću kompozitoru iz Srbije, a trećeplasirani je Clong Yu iz Kine.

Josipović je istakao da su sve kompozicije izuzetno kvalitetne i posebno pohvalio mladog srpskog kompozitora za koga je rekao da „će se tek čuti za njega“. Ujedno je najavio i da će na sledećem festivalu premijerno biti izvedena pobednička kompozicija mladog autora iz Australije.

Isidora je bila „svetlo“

Foto: Promo/Internacionalni festival Isidora Žebeljan

Borislav Čičovački, Isidorin suprug i profesionalni partner pohvalio je mlade ljude iz Muzičke omladine Kragujevac koji su inicirali osnivanje festivala u znak sećanja na Isidoru. Sa neskrivenim zadovoljstvom je rekao da mu je drago što ovaj umetnički događaj u javnosti potvrđuje da smo svesni večličine koja je među nama postojala, ali se nada da će tek generacije koje dolaze otkriti značaj njenog stvaralštva.

„Ovaj festival okupio je nas koji smo bili najbliži Isidori, jer upravo mi koji smo bili najbliži tom njenom svetlu možemo da prikažemo kolika je bila njena energija. Kao najbliži saradnici mi smo od nje dobili i najviše svetlosti, tako da sada prenosimo tu svetlost dalje. Ona bi volela da ovaj festival bude uživanje u muzici i u energiji koju muzičari i muzika poseduju i siguran sam da će tako i biti“, rekao je Čičovački.

Borislav Cicovacki Festival Isidora Zebeljan Kragujevac
Borislav Čičovački na festivalu Isidora Žebeljan u Kragujevcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Na svečanom otvaranju Festivala glumica Anica Dobra, dugogodišnja Isidorina prijateljica, pročitala je deo besede koju je Isidora napisala za svoj prijem u Srpsku akademiju nauka i umetnosti (SANU) i izdvojila reči koje je najbolje opisuju.

„Umetnost je pokretač života, ona je hrana duhu. Ona nas čuva da ne umremo od banalnosti. Za umetnika i za njegovog saučesnika, za publiku, proživeti delo na ovaj ili onaj način, znači živeti više puta. Makar dva puta. Dok slušamo muziku, mi smo potpuno prisutni, sadašnji trenutak je večan“, pročitala je Anica Dobra, reči koje je Isidora napisala kada je imala 39 godina i kada je kao najmlađji član primljena u SANU.

Svetozar Cvetković je istakao da „ljudski život sam po sebi nedostaje kad ga nema“, ali da se odlaskom Isidore Žebeljan stvorila „velika rupa“.

„Ovde se radi o jednoj tako značajnoj osobi i ličnosti koja je daleko iznad onoga što je važnost svakodnevnih dešavanja, pa čak i važnost onoga što je sama umetnost. Isidora je svojim odlaskom ostavila jednu veliku rupu u nečemu što mi sada više nemamo, a što smo njenom pojavom i njenom muzikom imali“.

Svetozar Cvetkovic Festival Isidora Zebeljan Kragujevac
Svetozar Cvetković na festivalu Isidora Žebeljan u Kragujevcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Kompozitor Draško Adžić, koji je uz dirigenta Premila Petrovića bio član žirija za izbor najboljih kompozicija mladih autora, Isidorinu muziku opisao je kao nematerijalni fenomen, koji je „posredstvom njenog biča, našao put do nas“, ocenjujući da je Isidorina muzika bila nesputana, bezgranična i slobodna.

Ansambl Žebeljan izveo je Isidorine kompozicije za pozorišne predstave stranih i domaćih produkcija, za koje je višestruko nagrađivana.

Do kraja festivala Opera i koncert

Druge festivalske večeri u Legatu Nikole Koke Jankovića biće organizovan okrugli sto i projekcija opere „Dve glave i devojka“, prve i jedine koja je svetsku premijeru imala u inostranstvu na srpskom jeziku. Učesnici će biti umetnici koji su učestvovali u produkciji i izvođenju tog Isidorinog dela – Aneta Ilić, Vasa Stajkić, Boris Liješević, Premil Petrović i Borislav Čičovački. U četvrtak 17. juna na zatvaranju Festivala ponovo će nastupiti Žebeljan orkestar, uz učenike Škole za muzičke talente iz Ćuprije.

Zebeljan ansambl Festival Isidora Zebeljan Kragujevac
Ansambl Žebeljan na festivalu Isidora Žebeljan u Kragujevcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Svetska slava srpske umetnice

Isidora Žebeljan je najizvođeniji kompozitor iz Srbije na svetskoj muzičkoj sceni. Nakon uspeha opere „Zora D“, neprekidno je dobijala porudžbine najznačajnih institucija i muzičkih festivala iz celog sveta, kao što su Fondacija Berlinske filharmonije, Venecijansko bijenale, Dženezis Fondacija iz Londona, festivali u Bregencu i Sijeni, i mnogi drugi.

Bila je prvi srpski stvaralac čiju je kompoziciju izveo i snimio Simfonijski orkestar BBC-ja. Ekskluzivni izdavač njene muzike je Rikordi-Universal iz Milana, a njene partiture objavljuje i Donemus iz Holandije.

Berlinski časopis „Der Freitag“ uvrstio je Isidoru Žebeljan među deset najperspektivnijih javnih ličnosti u svetu za 2009.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar