Prijateljstvo - OŠ „Nove Jarše“, Ljubljana, OŠ „Bežigrad“, Ljubljana i OŠ „Živan Maričić“, Žiča Foto: IKT Filmfest

Prvi međunarodni festival dečijeg i omladinskog filma IKT FilmFest održava se u Novom Pazaru od 12. do 14. novembra. Tema ovogodišnje manifestacije je prijateljstvo.

„Filmovi su plod mašte dece i mladih. Kreirani su uz mnogo truda i ljubavi. Zato smo odlučili da ih sve prikažemo i na velikom platnu u Kulturnom centru“, obrazložio je umetnički direktor festivala Stefan Arsenijević.

Stefan Arsenijević Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Oko 60 kratkih igranih i dokumentarnih filmova autora od 7 do 25 godina iz zemlje i inostranstva pristiglo je na upravo završen konkurs.

„Okupljeni oko zajedničke ideje, timovi mladih ljudi su zajedno razvijali priču, glumili, snimali, montirali… I verujemo saznali nešto novo, kako o filmu, tako i o sebi. Puno je toga stalo u ove kratke forme. Broj prijavljenih filmova, čak 61, daleko je premašio naša očekivanja. Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali na konkursu i podelili svoje filmske priče sa nama. Sa nestrpljenjem iščekujemo da zajedno podelimo uzbuđenje premijernog prikazivanja filmova na velikom platnu“, kaže naš poznati reditelj.

Mladi glumac Nedim Nezirović ističe da će žiriju biti veoma teško da donese odluku.
„Iznenađujuće je koliko se kod dece osnovaca zadržao osećaj empatije. Iskreni su kad opisuju prijateljstvo, konkretni. Pojavili su se predivni filmovi, nije ih malo, pa će biti izuzetno teško odabrati šta će se prikazati“, zaključio je on.

Prijateljstvo – OŠ _Dositej Obradović_, Zrenjanin Foto: IKT Filmfest

Organizator je Grad Novi Pazar, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva kultura i informisanja. Festival će pratiti brojna kulturna i edukativna dešavanja.

Film prijateljstvo – OŠ _Halifa Bin Zaid Al Nahjan, Novi Pazar Foto: IKT Filmfest

U žiriju će pored selektora Stefana Arsenijevića bit ii mladi glumac NedimNezirović, kao i poznati turski glumac Cem Uçan i turski reditelj Mustafa Džem Oztufekči.

Bonus video: Bend „Dubioza kolektiv“ oduševio poslanike u Savetu Evrope

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar