Foto:Jose Manuel Revuelta Luna / Alamy / Profimedia

Unutar Nacionalnog arheološkog muzeja u Napulju, u prostoriji poznatoj kao „Tajna odaja“, nalazi se jedinstvena zbirka erotske umetnosti, savršeno očuvana u ruševinama Pompeja i Herkulaneuma, piše „BBC“.

Neko vreme se ovom umetničkom delu moglo pristupiti samo sa posebnom dozvolom za muškarce sa „dokazanim moralom“. Sada otvorena za javnost, zbirka daje neverovatan uvid u drevne stavove prema seksu i erotizmu i kako su se oni promenili tokom vekova, piše „BiBiSi“.

Otkriće takvih eksplicitno seksualnih komada zaprepastilo je arheologe. Prvo su svi eksplicitni radovi bili izloženi zajedno s ostalim otkrićima iz Pompeja koji su bili savršeno očuvani nakon eupcije vulkana. Kasnije su kraljevi iz dinastije Burbona odlučili da ih zabrane za javnost.

Foto:Leemage / AFP / Profimedia

Postavka je danas podeljena u četiri sekcije i mogu da je vide samo osobe starije od 14 godina.

Moglo bi se reći da većinom slika dominiraju prizori falusa, bilo pojedinačno ili u prikazima Prijapa, boga seksa i plodnosti i sina boga Dionisa i boginje Afrodite.

Falus je bio simbol plodnosti i Rimljani ga nisu smatrali ospcenim. Upravo zato su se ova dela mogla naći u privatnim odajama bogatih građana, kao statue ili freske. Scene su obilovale prizorima seksa između bogova, satira, heramfrodita i nimfi…

Mnogo su eksplicitniji bili prizori iz bordela, Lupanara, sa 10 prostorija, balkonom i kupatilom. Tamo su mogle da se nađu 24 male slike sa seksualnim pozama. Sve se ovo promenilo u novoj eri, kada je hrišćanstvo postalo dominantna religija, a seksualne slobode antičkog sveta pale u zaborav.

Bonus video: Intervju Haris Pašović