Foto: Eli Katz

Predstava “Fakaruni” izraelske umetnice Orli Portal iz Tel Aviva gostovaće sutra i u utorak, 27. i 28. marta, na sceni Bitef teatra u okviru 20. izdanja Beogradskog festivala igre (BFI).

Svetska premijera ovog komada je održana u čuvenom instituciji “Suzan Dellal Center” u Tel Avivu tokom prvog perioda pandemije 2020. godine.
Izvođači su tri igrača – Anderson Braz, Artur Astman, Erez Zohar, kao i pevačica Um Kaltum.

Projekat u trajanju od sat vremena – “Fakaruni” je strastvena igra, temperamentni ritual koji otkriva intimnu vezu između tela ograničenog vremenom i vanvremenske ljubavi, kako je opisala autorka i koreografkinja Orli Portal u tekstu za katalog svoje predstave.

Foto:promo

Takođe, komad je nastao uz živo izvođenje pevačice i muzičarke Um Kaltum, „glasa nacije“.

Ovo je prvi komad koji je Portal stvorila isključivo za muške izvođače, praćen pesmom dame koja je hrabro ušla u muški svet i postala ikona slobode, izvor inspiracije i ponosni ženski glas oslobođen patrijarhalnog diktata.

Kako je navedeno, suština predstave “Fakarumi” jeste u tome da se rodne granice zamagljuju dok se drevna nadmetanja detaljno istražuju, formirajući novu definiciju autoritarne muškosti i prodorne ženstvenosti. Tako se savremena virtuozna igra koja veliča ceremonijalni pokret tela kreće u atraktivnom prikazu mita o strasti, kroz slobodu podjednakog blistanja muškaraca i žena.

Foto: by Efrat Mazor

Orli Portal je izuzetno svestrana umetnica – igračica, koreograf, pedagog, terapeut glasa i pokreta, istraživač folklora. Ona je i osnivač posebnog jezika zasnovanog na stvaranju pokreta dubokog oslobađanja koji uključuje elemente trbušnog plesa, moderne i savremene igre, kontakt improvizacije i Feldenkraisa.

Portal je diplomirala na Odseku savremene igre na Akademiji za muziku i igru u Jerusalemu pre nego što je nastavila profesionalnu igračku karijeru u Kompaniji Kol Demama, koju je vodio Moše Efrati i u čuvenoj Kompaniji Batševa.

Bonus video: Ovacije za predstavu „Rolerkoster“ u Ateljeu 212

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar