Istorijski muzej Srbije, Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Evropska noć muzeja odlaže se za 14. novembar zbog pandemije koronavirusa, tako da će se manifestacija "Muzeji za 10" u Srbiji održati od 9. do 15. novembra, saopštili su danas organizatori.

Aktuelna zdravstvena situacija u svetu i mere koje su uvedene radi sprečavanja širenja koronavirusa dovele su do zatvaranja muzeja i primorale ljude da ostanu kod kuće zbog sopstvene sigurnosti i bezbednosti drugih.

Pozivajući se na upravo pristigle informacije od glavnih evropskih koordinatora iz Ministarstva kulture Francuske da se „Evropska noć muzeja“, planirana za 16. maj, odlaže za subotu 14. novembar, organizatori manifestacije „Muzeji za 10“ saopštili su da pomeraju i svoju manifestaciju koja je trebalo da bude održana od 12. do 18. maja.

Narodni muzej u Beogradu, Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U međuvremenu, kako primećuju, muzeji u Srbiji pokazuju veliku kreativnost koristeći snagu društvenih medija i digitalnih platformi.

„Na nama je da svojim aktivnostima u digitalnom svetu pomognemo ljudima da što bolje prebrode izolaciju, da im kroz virtuelne muzejske posete pomognemo da se opuste i uklone stres“, ističe se u saopštenju.

Međunarodni savet muzeja (ICOM) je pomoću haštaga #MuseumsAndChill pokrenuo kampanju na društvenim mrežama za promociju aktivnosti muzeja, a „Muzeji za 10“ pozvali su sve ustanove da pošalju svoje digitalne sadržaje kako bi ih objedinili na sajtu www.muzejisrbije.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram