Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Poslednje delo Dobrice Ćosića "Knjiga o Titu“, u izdanju kuće "Laguna", na koje se čekalo 10 godina, promovisano je sinoć u knjižari Delfi SKC u Beogradu.

O knjizi su govorili kćerka velikog pisca Ana Ćosić Vukić, istovremeno priređivač ove knjige, Veljko Lalić, glavni i odgovorni urednik magazina „Nedeljnik“, Marko Krstić, urednik dela, dok je moderator bila Tanja Vučković ispred “Lagune”.

Dobrica Ćosić je u poslednjoj knjizi pripovedao o svom odnosu sa Josipom Brozom Titom, od prvog susreta do prekida odnosa, nakon pisma o smeni Aleksandra Leke Rankovića.
Ovo je takođe rekonstrukcija jednog vremena, raspada zemlje, jugoslovenstva, i najviše – srpskog poraza.

Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Nad ovim rukopisom 18. maja 2014. godine preminuo je Dobrica Ćosić.

Kćerka pisca je izjavila da su mnogi znali da je njen otac stvarao ovu knjigu u svoje 93 godine, i pitali su se kom izdavaču će ponuditi svoj rukopis o maršalu Titu.

Sa setom je Ana Ćosić Vukić govorila o činjenici da dela njenog oca odavno više nisu ponovno objavljivana, kako tvrdi, iz političkih razloga, te da je ona kao kćerka želela da se prvo opet objave svi njegovi romani.

Nakon toga je plan bio da svetlost izdavaštva ugleda i Ćosićeva zaista poslednja knjiga na kojoj je radio do pred sam kraj života.

Ona je podsetila da je „Laguna“ poslednjih godina ušla u ovaj veliki izdavački izazovni poduhvat i objavila sledeće romane: „Daleko je Sunce“, „Koreni“, „Bajka“, „Vreme smrti“ I-IV, „Deobe“, „Dvanaest portreta“, „Vreme vlasti“ I-IV, „Vernik“ I-II, „Vreme zla“ („Grešnik“, „Otpadnik“), „U tuđem veku II“.

„Tek nakon objave svih tih romana mog oca imalo je smisla da se pojavi i poslednje delo o Titu. Bez svih ostalih, to bi izgledalo tako da se godinama ništa ne objavljuje od stvaralaštva Dobrice Ćosića i onda se odjednom, eto, pojavi neka njegova poslednja knjiga. Ovako je mnogo prirodnije, i eto objašnjenje zašto se čekalo 10 godina da objavimo ‘Knjigu o Titu'“, navela je ćerka.

Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Ona je ocenila da je sudbina srpskog naroda Ćosiću bila jedna od najvažnijih tema u svojim velikim i neprolaznim književnim delima.

Ana Ćosić Vukić je takođe podsetila da je otac želeo tokom života da završi sva započeta dela.

„Zanimala ga je društvena stvarnost druge polovine 20. veka. Želeo je da konačno završi sagu o porodici Katić i započeo je roman ‘Vreme vlasti II’. Ipak, moj otac nije bio samouveren, mislio je da nema dovoljno romaneskne sposobnosti u poznim godinama da to uradi. Ali, na kraju ga je završio 2007. godine i objavio u ‘Prosveti’, osvrnula se kćerka na taj period.

Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Na kraju, ona je dodala da je njen otac završio i knjigu memoara ‘Piščevi zapisi’ i time obeležio šest decenija svog rada, i poslednji književni projekat mu je bio ‘U tuđem veku II’, koji mi se posebno svideo, završio je roman pred smrt, gde je opisana bolest moje majke“, rekla je ona.

Bonus video: Filip Grujić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar