Sergej Trifunović
Sergej Trifunović

Za tačno četiri dana trebalo je vaskolika javnost u Srbiji da premijerno pogleda prvu od osam epizoda TV serije "Sablja" o ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića na Javnom servisu. Ali, od toga ništa. Bar do maja, ako je verovati RTS-u…

Na seriji „Sablja“ radilo se godinama unazad. Okosnica radnje ovog napetog političkog trilera jeste taj 12. mart 2003. godine kada je usred belog dana ispred zgrade Vlade Srbije ubijen premijer Srbije Zoran Đinđić. Dok se u očima javnosti čini veoma jasnim ko su atentatori, mlada novinarka u usponu Danica Mandić pokušava da otkrije pravu pozadinu atentata…

I bio bi to siže serije, kojom su se, držeći se faktografije, ali i uz izvesnu umetničku slobodu, kreatori, reditelji i glavni scenaristi Vladimir Tagić i Goran Stanković potrudili da daju presek društveno-političke situacije u zemlji od devedesetih do dvehiljaditih godina i da dočaraju atmosferu neizvesnosti koja je vladala te 2003. u Srbiji.

Dragan Mićanović kao Zoran Đinđić Foto: RTS

I pompezno je RTS pre nepune dve nedelje najavio početak emitovanja dugoočekivane serije u produkciji Javnog servisa i kuće „This and That Productions“. I nakon što je samo trejler privukao ogromnu pažnju, a potom je prošlog četvrtka u Mts dvorani pred silnim posetiocima prikazano prve dve epizode ovog projekta, juče je RTS saopštio da „Sablja„, ipak, neće početi da se emituje 24. februara.

Dragan Mićanović, Sergej Trifunović Foto:This and That Productions

Obrazloženo je to prilično nemušto, ili nedetaljno, kako hoćete – kako je prvi trejler „privukao veliku pažnju svetske javnosti i da je politički triler o atentatu na srpskog premijera Zorana Đinđića, posle prvih najava izazvao je interesovanje evropskih televizijskih kuća, kao i najvećih svetskih filmskih distributera“.

Otkrili su iz RTS-a i da je „stigao još jedan poziv koji sanjaju filmski autori širom sveta“, a to je da jedan od najprestižnijih festivala filmskih i serijskih sadržaja razmatra mogućnost da „Sablju“ uvrsti u svoj program.

– Zato, poštujući pravila evropske i svetske filmske industrije, a u cilju promocije domaće kinematografije u svetu, serija „Sablja“ na RTS-u biće emitovana u novom terminu o čemu ćemo blagovremeno obavestiti gledaoce – zaključuje se u saopštenju RTS.

Dragan Mićanovicć Tihana Lazović Foto:This and That Productions

Pokušašvi da saznamo malo detaljnije nešto o tom prestižnom svetskom festivalu, pozvali smo odgovorne u RTS-u.

Međutim, na telefon nam se nije javljao urednik Kulturno-umetničkog programa Vladimir Kecmanović, dok urednik Dramskog programa RTS-a, ujedno i urednik serije „Sablja“ Marko Novaković nije mogao ništa detaljnije da obrazloži. Rekao nam je da je to „stav rukovodstva kuće“ i da ništa više od toga ne može da kaže. Dakle, da sve stoji u saopštenju.

Foto: RTS

Ni direktori producentske kuće „This and That Production“ nisu bili dostupni za eventualno pojašnjenje, s obzirom na to da su, kako nam je rečeno, u Berlinu na Filmskom festivalu.

Milica Gojković Foto:This and That Productions

A tog 24. februara u 20 sati na Prvom kanalu RTS-a biće, umesto, „Sablje“, emitovana TV serija „Tajna vinove loze“. Ova je, valjda, pomerena za maj, što se baš poklapa s mogućnošću ponovnog održavanja beogradskih izbora…

I dok većina autora i protagonista serije ćuti, oglasio se jedino glumac koji u „Sablji“ igra Milorada Ulemeka Legiju – Sergej Trifunović. Iako se dvoumio da li da uopšte uzme učešće u ovom projektu, pre svega ovog kazao je da kad je „presekao“ i odlučio da zaigra Legiju, prvo pitanje producentkinji bilo je:Da li smo na pravoj strani?“.

Sergej Trifunović Premijera serije Sablja Foto:Antonio Ahel/ATAImages

– Pozvali su me telefonom… Pa, znaš kako, malo sam se presekao jer imam malo više godina nego što je on imao u tom trenutku, a imao je 35. To je bila prva bojazan, a druga da li smo na pravoj strani. Na to me je baš podsetila producentkinja Snežana Penev, kaže mi: „Prvo tvoje pitanje je bilo da li smo na pravoj strani“. I kad sam dobio uverenje da smo na pravoj strani, onda rekao sam: „Okej“ – kazao je Trifunović.

Premijera serije Sablja Foto:Antonio Ahel/ATAImages

I sad, nakon odlaganja početka emitovanja serije, pozvao se na isto to pitanje, navevši na Instagramu:

– Dakle, ipak smo na pravoj strani. Evo vam „Tajna vinove loze III“, dok ne prođu lokalni izbori.

Kad smo ga pozvali, glumac nam je kazao da ništa dalje, osim onog što je već naveo na društvenim mrežama, ne želi da priča o odlaganju emitovanja „Sablje“, napomenuvši nam da je to i njegov zvaničan i jedini stav.

I dok nikako da raščivijamo koji je to značajan festival na koji bi „Sablja“, u kojoj Đinđića igra Dragan Mićanović, a Milica Gojković novinarku Danicu Mandić, eventualno biti uvršćena, RTS će, pored nove sezone „Tajne vinove loze“, ući u novi ambiciozni projekat, vrlo simboličnog naslova posle svega.

Naime, za seriju „Lopovi“, i to za svega osam epizoda, daće 1.798.604 evra, odnosno 224.825 evra po epizodi, potvrdio je za naš sajt predsednik UO RTS-a Branislav Klanšček. Ogroman novac ide tako u projekat iza kojeg stoji malo znana firma „Kontent faktori“ koja do trenutka kad je dobila ovaj milionski posao, kako je nedavno izvestila Pištaljka, nije imala nikakve prihode.

Bonus video: Sergej Trifunović na premijeri prve dve epizode Sablje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare