Hakan Jaman i Vladimir Martinovski Foto: PEN centar/Promo

Regionalna konferencija Srpskog PEN centra "Esej između književnosti i društva" počinje danas u Beški i Novom Sadu i trajaće do 30. novembra.

Nastavljajući tradiciju da se Regionalna konferencija Srpskog PEN centra bavi književnim temama, a da u poslednjih desetak godina razmatra poziciju književnih žanrova u novim književnim, kulturnim, medijskim i tehnološkim okolnostima, ovogodišnja Konferencija posvećena je temi „Esej između književnosti i društva“.

U središtu pažnje učesnika Konferencije biće esej kao književni žanr, esej kao književni postupak i esej kao jedan od vitalno važnih preostalih oblika šireg javnog prisustva književnosti u javnosti i društvu. Pitanje eseja kao u mnogo čemu važnog i ekskluzivnog žanra posebno je aktuelna u okolnostima marginalizacije književnosti, nestanka književnih poetika, potiskivanja kritičkog mišljenja, kao i pojave novih medija u kojima su zastupljeni i pojedini žanrovi koji su potekli iz književnog eseja.

Učesnici Konferencije baviće se odnosom eseja i književne kritike, potom odnosom književnog i naučnog i filozofskog eseja. Naročita pažnja biće posvećena neprestano preobražavanim i često uticajnim formama u širokom rasponu od kolumne do bloga. Te forme ne skrivaju veze sa esejom kao književnim žanrom, ali vrlo često i odstupaju od njegovih zakonitosti, a dobile su široko javno prisustvo zahvaljujući novim medijima.

Književno veče učesnika Regionalne konferencije Srpskog PEN centra održaće se sutra s početkom u 19 časova na brodu Cepelin u Novom Sadu (Kej žrtava racije bb).

Učesnici Regionalne konferencije Srpskog PEN centra Esej između književnosti i društva su: Hakim Jakan (Turska, na slici)), Vladimir Martinovski (Severna Makedonija, na slici), Milena Šmit (Slovenija), Vida Ognjenović, Milisav Savić, Mihajlo Pantić, Zoran Paunović, Vladislav Bajac, Vladimir Kopicl, Slobodan Tišma, Laslo Blašković, Radmila Gikić Petrović, Bratislav Milanović i Gojko Božović.

Bonus video: Akademik Dušan Kovačević – U svetu strašnih izveštaja, knjiga služi kao lek

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare