Erik Klepton Foto: EPA/GEORGIOS KEFALAS

Neću da sviram na mestima gde se publici traži potvrda o vakcinaciji. Protivnik sam diskriminacije bilo koje vrste. Ako se bude tražila kovid propusnica, biću slobodan da otkažem koncert. Ove reči izgovorio je još letos legendarni gitarista i kantautor Erik Klepton, koji je od početka pandemije svojim stavovima, najblaže rečeno, ustalasao javnost.

Bio je ljuti protivnik lokdauna u Velikoj Britaniji, snimivši sa svojim kolegom Vanom Morisonom protestnu pesmu „Stand and Deliver“, u kojoj pevaju „Želiš li da budeš slobodan čovek, ili rob?“

I nakon protivljenja rigoroznim merama u Velikoj Britaniji, zbog kojih se „muzika uživo na kakvu smo navikli više nikada neće povratiti“, postao je ljuti protivnik vakcinacije. A sve to zato što je u maju primio dve doze vakcine Astra Zeneka, koje su ostavile „katastrofalne posledice na njega“.

Toliko mu je bilo loše da se, kako je priznao, plašio da li će biti u stanju da ikada više zasvira gitaru.

Svako onaj ko tvrdi da su vakcine sigurne širi propagandu – poručio je tada.

Osim što na turneji zaista nije svirao na mestima na kojima je bila obavezna potvrda u vakcinaciji, ponosno se posle koncerta u Teksasu slikao sa kontroverznim guvernerom ove američke države Gregom Ebotom. A republikanski guverner, uprkos tome što je bolovao od koronavirusa, u toj državi nije hteo da uvodi obavezu nošenja maski, a upravo je ukinuo i obaveznu vakcinaciju u Teksasu.

I sada je Erik Klepton otišao korak dalje u svojoj borbi protiv vakcinacije. Pomaže i finansira, kako su preneli svetski mediji, antivakserski bend „Jam for Freedom“. Ova grupa bori se za „slobodu odabira u medicini“. Gitarista je ovom bendu još proletos donirao keš, a pozajmio im je i kombi za turneju, potom im darujući još novca kako bi konačno mogli da kupe sopstveni kombi kojim bi mogli da idu na svirke. Britanski sastav toliko je zagrižen u svojoj antivakserskoj retorici da pevaju stihove koji, između ostalog, glase „možeš gurnuti svoju otrovnu vakcinu u zadnjicu“.

Kada je ova grupa isprva dobila prvu donaciju od slavnog zemljaka, mislili su da sanjaju. A sve je počelo tako što je grupa proletos imala saobraćajnu nesreću, i automobil im je bio nepovratno uništen. Pokrenuli su, kako je 27-godišnji frontmen grupe Kembel Meklaflin ispričao za američki magazin „Rolingstoun“, Go Fund Me stranu. I stiglo je gotovo 1.400 dolara od Kleptona. Muzičar ih je potom kontaktirao ponudivši njegov „beli volksvagen kombi“, a onda i još novca (mladi muzičar nije hteo da otkrije koliko) da kupe novo vozilo. I to nije bilo sve. Na zaprepašćenje članova benda izrazio je želju da nastupa sa njima, poručivši im:

Erik Klepton Foto: EPA-EFE/STEVE POPE

Hej, Erik je. Mislim da radite sjajan posao!“

I dok su Kleptonova mišljenja od početka pandemije izazivala lavinu, uglavnom negativnih komentara „običnih ljudi“, oglašavale su se i njegove kolege. Tako je gitarista grupe Kvin Brajan Mej u avgustu Kleptona, kao i sve antivaksere, nazvao „ludacima“:

– Sasvim je dovoljno dokaza da vakcine pomažu. I kada sve uzmemo u obzir one su sasvim bezbedne. Uvek ćete imati neke nus pojave, sa bilo kojim lekom i vakcinom, ali ići okolo i urlati kako je vakcinacija zapravo zavera da se ljudi ubijaju znači da je neko odlepio – kazao je Mej za „Indipendent“.

Ali, dok je Kleton do sada samo „lajao“ u javnosti, sada je prvi put načinio i konkretan korak. Onaj finansijski. I zbog toga je magazin „Rolingstoun“ rešio da istraži da li je 76-godišnji muzičar oduvek imao „problematične stavove i verovanja“ ili su oni posledica starenja. I u analizi Kleptonovog lika i dela vraćaju se u 1976. godinu kada je u vidno alkoholisanom stanju na koncertu u Birmingemu muzičar započeo verbalnu tiradu o imigracionoj politici svoje zemlje. Iznosio je stravične, rasističke komentare, govorio kako „stranci moraju da napuste zemlju“, usput koristeći psovke na račun imigranata.

– Kako je pričao i pričao, svi u publici su se pitali da li je to neka neslana šala. Ali, vrlo brzo je postalo jasno da nije. I samo su salom počeli da se ore komentari: „Je l` on to nas za*ebava?“ Pola publike je napustilo salu, uz opasku: „Kakva pi*ka“ – ovako se za američki magazin seća tog koncerta Dejv Vejkiling, član benda Ingliš bit.

Kopajući po arhivama „Rolingstoun“ je podsetio da je Klepton, pričajući jednom o Džimiju Hendriksu, s kojim je jedno vreme drugovao u Londonu, takođe koristio rasističke komentare, da je podržavao kontroverznog britanskog poslanika Enoha Pauela, poznatog po ozloglašenom i u najmanju ruku ksenofobičnom govoru „Reke krvi“ koji je krajem šezdesetih godina podelio Veliku Britaniju. Podsećaju i da je Klepton jedan od retkih vrsnih i popularnih muzičara toga doba koji se 1979. godine nije pojavio na koncertnom spektaklu „Rokom protiv rasizma“ (Rock Against Racism show).

Nije zgoreg na kraju podsetiti da je sam Erik Klepton, što u intervjuima, što u svojoj autobiografiji (kod nas objavljena u izdanju Lagune) odbacio tvrdnje da je ikada bio rasista, a svoje javne ispade pripisivao je „paklu droge i alkohola“, iz koga je „jedva izvukao živu glavu“.

Bonus video:

Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare