Izložba "Epifanija - prisutnost sopstva" Zorane Milićević, Foto: Promo/Kolarčeva zadužbina

Izložba "Epifanija - prisutnost sopstva" Zorane Milićević otvorena je u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine.

U Zoraninim radovima, kako primećuje njen mentor prof. Savo Peković, različiti tokovi se spajaju u istom delu, u istom trenutku – naizmenični, često isprepleteni pokreti koji razgraničavaju smisao slike, koja nikad nije običan prikaz.

„Zorana barata dubinskim sastavom psihe i klizavim neodređenim stazama podsvesti. Ona u svojim radovima prikazuje polje i okvir u kojem se odvijaju vizuelne parabole. Na tom prostoru se maksimalno ispoljava razum i delovanje nagona“, ističe Peković u svom prikazu izložbe.

Foto: Promo/Kolarčeva zadužbina

O „Zoraninom rukopisu“, kaže da je pun moralne strogosti, kao da proizilazi iz večitog nezadovoljstva postignutim.

„Zato ona ide iz rada u rad, na polje neprekidnog rada, na stalnu razradu sačinjenu od veoma preciznih delovanja ruku i uma. Ona se ne prepušta konačnom rezultatu. Zorana zna da se umetničko prikazivanje može postići samo ako se zna razlika između sposobnosti da se zabeleži vidljivi svet i sposobnost da se prikaže nevidljivi svet. Za to je potreban napor, sistemska primena tehnike, koja dovodi do pojava izvan običnog opažanja. Zorani je oblikovanje dela važnije od same forme, jer, ono pokazuje neprekidan hod umetnika po čitavom delu“, ističe Peković.

Foto: Promo/Kolarčeva zadužbina

Zorana Milićević, rođena 1994. godine u Ivanjici, pohađala je srednju Umetničku školu u Užicu i diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti u Trebinju, na Katedri za slikarstvo, u klasi prof. Sava Pekovića.

Master studije završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Radomira Kneževića. Trenutno je na doktorskim studijama slikarstva na FLU u Beogradu.

Dobitnica je nagrade za najboljeg studenta na Katedri za slikarstvo, 2017. i učesnica je brojnih kolektivnih i samostalnih izložbi.

Izložba u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine biće otvorena do 26. septembra, svakog dana od 10 do 20 sati, osim nedelje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare