Eni Lebovic
Eni Lebovic Foto: EPA/ENNIO LEANZA

Nakon decenija bavljenja modnom fotografijom, Eni Libovic nam jasno poručuje: ona nije modni fotograf, a sve to kroz svoju najnoviju knjigu "Zemlja čuda" koju čini antologija (gle čuda) modnih fotografija snimljenih uglavnom za časopis Voug.

„Zemlja čuda“ Eni Libovic naći će se u prodaji 17. novembra, a inspirisana je knjigom Luisa Kerola „Alisa u zemlji čuda“. Dok se u istoimenoj knjizi glavna junakinja suočava s gomilom neobičnih likova, ona se pita: „Ko sam zapravo ja?“, a Libovic se, kroz modu, pita isto to, piše „Njujork tajms“.

eni

„Odrasla sam radeći modnu fotografiju“, rekla je, „ali to nije bilo u skladu s mojim doživljajem sebe i svog rada. Želim da se bavim temama koje su zaista važne”.
„Ambivalentnost i ironija glavni su motivi u mojoj novoj knjizi“, rekla je Libovic.

Još kao studentkinja na Institutu za umetnost u San Francisku, Libovic je bila inspirisana šturim i grubim spontanim fotografijama Roberta Frenka i Anrija Kartije-Bresona. Iako se divila modnim fotografijama Ričarda Avedona, Helmuta Njutna i Irvinga Pena, nije želela da ih oponaša. „Mislila sam da je moda glupa“, rekla je.

En Libovic spada među najbolje portretiste u oblasti fotografije na svetu, mada mnogi smatraju da je njen rad u okvirima modne fotografije njen najveći adut. Za većinu ljudi, „Zemlja čuda“ će biti njihov prvi susret s modnim fotografijama Eni Libovic.

U knjizi se nalazi čak 341 fotografija i sve, bez pogovora, odlikuje prepoznatljiv fotografkinjin stil – majstorska upotreba boja, scenska raskošnost, vešta interakcija između veštačkog i prirodnog svetla, ali na prvom mestu, savršeno se uklapaju u koncept Alisine zemlje čuda. Fotografije u knjizi su, nadasve, očaravajuće, vešto upakovane u vizualni narativ koji prikazuje sve njene moći talentovanog pripovedača.

Eni Lebovic
Eni Lebovic Foto: EPA/FRANK RUMPENHORST

„Kada ste angažovani na modnom snimanju, uglavnom se trudite da prikažete odeću“, objasnila je Filis Posnik, urednica Vouga i česta saradnica Eni Libovic. „Eni „oblači’ fotografiju“, rekla je Posnik.

Za pedest godina bavljenja fotografijom, Libovic je prošla kroz mnoge faze. Sami njeni počeci vezani su za posao fotoreporterke u časopisu Roling stoun. Fotografisala je neke od najvažnijih istorijskih trenutaka: od odlaska poniženog predsednika Niksona iz Bele kuće, do nagog Džona Lenona sklupčanog oko Joko Ono. Zahvaljujući radu za časopis Veniti fer postala je poznata po svojim čudnim, konceptualnim portretima na kojima su velikim, podebljanim slovima pisala imena modela, uključujući i nagu Demi Mur u sedmom mesecu trudnoće.

1993. godine, ohrabrena podrškom svoje partnerke, književnice Suzan Zontag, Eni Libovic odlazi u Sarajavo gde dokumentuje scene ratnog sukoba, da bi 1998. godine, po pozivu tadašnje glavne urednice Vouga, Ane Vintur, počela da radi za taj časopis. Godinu dana kasnije, posao je odveo u Pariz gde je tokom trajanja nedelje mode bila angažovana na snimanju editorijala. Među modelima koje je fotografisala tom prilikom bili su i Kejt Mos i Šon Kombs, tada poznat kao Paf Dedi.

Libovic, koja nikada ranije nije prisustvovala modnoj reviji, bila je potpuno očarana.
„Doživela sam to kao umetnički performans”, rekla je Libovic, a samo iskustvo pomoglo joj je da bolje razume modu. „Ali nikada ne bih mogla da budem iskreni modni fotograf“, dodala je, objašnjavajući da sebe smatra „konceptualnom umetnicom koja se bavi fotografijom“.
Džejms Danciger, galerista koji je zastupao Libovic više od decenije, prvi je izložio njene modne fotografije 2006. godine.
„Vrlo je verovatno da će njene modne fotografije, najbolje izdržati test vremena“, rekao je on. „Tako ti je to s fotografijom. Većina poznatih ličnosti biće zaboravljena, ali moda je trajna”.

Eni Lebovic
Eni Lebovic Foto: EPA/ENNIO LEANZA

Na korak da objavi knjigu „Zemlja čuda“, Libovic se odlučila nakon dosta vremena provedenog u izoliciji zahvaljujući pandemiji korona virusa. Pandemija je zatekla Libovic na velikom ranču u Rajnbeku s tri ćerke. Dve najlepše foto celine u knjizi „Alisa u zemlji čuda“ i „Čarobnjak iz Oza“, snimljene su kada su njene ćerke bile male.
„U to vreme sam im čitala bajke, tako da sam zaista živela u tom svetu“, rekla je ona.
Među modelima koji su pozirali za fotografije koje se nalaze u knjizi su i modni dizajneri: Džon Galijano kao Kraljica srce, Tom Ford kao Beli zec i Mark Džejkobs kao Gusenica. Karl Lagerfeld, iako je želeo da bude Beli zec, pojavljuje se kao on sam.

Iako Libovic beži od etikete modne fotografkinje, mnogi novu knjigu smatraju samim vrhuncem njene umetnosti.

Bonus video: Damir Nikšić – Karikature naše svakodnevice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar