Izložba "Igre Prirode" Marije Đapić-Živković Foto: Galerija Singidunum

Izložba slika od pustovane vune „Igre Prirode“ Marije Đapić – Živković biće otvorena u petak, 1. marta u 18 časova, u Galeriji Singidunum u Beogradu.

– Priroda nije samo okolina, ekološki prostor, već pojam roda, roditelja, srodnosti, pripadnosti. Priroda može značiti suštinu, narav jedinke, ali i ukupno organsko i genetsko jedinstvo svega rođenog – kaže umetnica.

Izložba „Igre Prirode“ Marije Đapić-Živković Foto: Galerija Singidunum

Postavka ima dve celine. Prvu čine pejzaži, stvarni i sanjani, predstave prirode koju vidimo, u čijem prostranom naručju obitavamo, objašnjava Đapić – Živković. Drugi deo su tapiserije, trodimenzionalne forme asocirane sa robusnim prirodnim oblicima.

– Vuna je simbolički materijal koji se u raznim kulturnim ambijentima, a naročito u našem, slovenskom, povezuje sa arhetipskim ženskim principom, stvaralaštvom, nasleđivanjem, odnosom sveta predaka sa ovozemaljskim svetom. Ona kao materijal etnološkog nasleđa je element nacionalne i porodične tradicije svih nas sa Balkana. Кreativnost naših predaka u stvaranju odeće, obuće, torbi, pokrivača, tepiha.. zaslužuje divljenje, te mu odajemo počast kroz upotrebu i istraživanje novih tehnika obrade – priča umetnica i dodaje:

– Neobična suverenost materijala vune ne dozvoljava krajnje pokoravanje, zadržava sirovu grubost i dodaje iskrenu originalnost predmetu. Ona samo podseća da smo živi organizmi, stvoreni nesavršeni, ali u večitom životnom procesu kretanja ka idealu i večnosti.

Izložba „Igre Prirode“ Marije Đapić-Živković Foto: Galerija Singidunum

Marija Đapić Živković rođena je 1976. u Кorenici. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti, na odseku Kostim, smer Savremeno odevanje. Zvanje magistra nauka iz oblasti Menadžment pozorišta, stekla je na Fakultetu dramski umetnosti. Član je udruženja ULUPUDS i samostalni je umetnik više od dve decenije. Bavi se raznim tehnikama oblikovanja tekstila; šivenjem, pustovanjem, recikliranjem, štampom i grafičkim dizajnom.

Bonus video: „Zalet“ u galeriji Kovačević: Kako približiti umetnost ljudima koji nemaju priliku da često posećuju koncerte, izložbe ili odlaze u bioskop?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar