Iva Kuzmanović Izložba Fallout
Foto: Galerija B2/Promo

Izložba "Fallout" umetnice Ive Kuzmanović biti otvorena 3. novembra u 19 časova u beogradskoj Galeriji B2.

Glavni motiv izložbe Ive Kuzmanović su prizori eksplozija atomskih i hidrogenskih bombi tokom nuklearnih testova koje je Vlada SAD sprovodila na pacifičkim Maršalovim ostrvima, tokom četrdesetih i pedesetih godina 20. veka, saopšteno je iz galerije B2.

Posle poraza Japana u Drugom svetskom ratu, neposredno nakon prve upotrebe nuklearnog oružja u ratne svrhe u Hirošimi i Nagasakiju, Ujedinjene nacije su Maršalova ostrva, arhipelag usred Pacifika, dale pod protektorat SAD koje su odlučile da na njemu nastave nuklearna istraživanja. Lokalno stanovništvo je prvobitno privremeno, a onda i stalno raseljeno jer su pokušaji ponovnog naseljavanja ostrva bili neuspešni zbog visoke radijacije. Tokom godina trajanja proba, mnoge eksplozije su bile nekontrolisane što je direktno uticalo na zdravlje i živote hiljada ljudi. Sudski procesi za dobijanje odštete još uvek traju iako mnogi žitelji ostrva više nisu živi.

Iva Kuzmanović rođena je 1984. godine u Beogradu, gde je diplomirala na Odseku za slikarstvo, na Fakultetu likovnih umetnosti. Kao suosnivač Umetničkog prostora U10 i redovan član Kolektiva U10, učestvovala je kao organizator, kustos ili umetnik u više od stotinu grupnih i samostalnih izložbi, a trenutno pohađa umetničke doktorske studije na Odseku za slikarstvo Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Osnovni medij koji Iva Kuzmanović koristi je slika, najčešće ulje na platnu. U svojoj praksi izražava se i kroz proširene medije upotrebom zvuka, videa, neonskog svetla i drugih materijala i elemenata za svoje ambijentalne instalacije. 

Iva Kuzmanović Izložba Fallout
Foto: Galerija B2/Promo

Postavka u galeriji B2 deo je predstojeće konferencije „Budućnost rada – Paukova mreža platformske ekonomije: pet godina kasnije“, a trajaće do 8. novembra.

Bonus video: Mrđan Bajić u MSUB-u

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar