Fran Drescher Foto:Adela Loconte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Posle 118 dana štrajka, gotovo nezapamćenog u holivudskoj istoriji, glumačka udruženja postigla su trogodišnji sporazum s filmskim i TV studijima. Fabrika snova se ponovo pokreće posle višemesečne stanke, a osoba u koju su se svi najviše uzdali, predsednica Udruženja glumaca SAG-AFTRA, i sama glumica Fren Drejšer, nama najpoznatija po ulozi u seriji "Dadilja", ubeđena je da je pred njenim kolegama zlatno doba.

Tokom proteklih meseci, od jula kad je počeo štrajk glumaca, zastupala je Fren Drejšer više od 160.000 kolega, i članova udruženja, predvodeći zajedničku borbu protiv tektonskih promena koje su u šoubiznis industriju donele striming platforme, ali i početak oslanjanja na veštačku inteligenciju.

Fran Drescher Foto:EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

I sad, nakon što je štrajk okončan, a Holivud više nije paralisan, Fren Drejšer je u razgovoru za „Holivud riporter“ otkrila kako su tekli teški, višemesečni pregovori s Alijansom filmskih i televizijskih proizvođača (AMPTP), koja okuplja kompanije i studije, kakvi su Volt Dizni, Netfliks, i na šta je najponosnija…

– Novi prihod od tantijema za članove našeg udruženja je zaista veliko dostignuće. Mislim i da je zaštita od upotrebe i zloupotrebe veštačke inteligencije takođe bitna, ali i nešto na šta moramo da nastavimo da obraćamo pažnju.

Najmanje plaćeni članovi udruženja proći će, kako smatra glumica, dobro postizanjem ovog trogodišnjeg ugovora s AMPTP.

– Oni su prošli s najvećim povećanjem minimalca u odnosu na sve nas, od 11 odsto. I to me čini srećnom. A svi oni koji nisu glumci, već takozvani performeri takođe su „srušili“ dosadašnju barijeru, jer će dobiti više od članova Udruženja scenarista ili onih reditelja – sedam procenata, Korist koju smo izvukli, procenat koji poslodavac treba da izdvaja, sve, naročito tantijemi od striming platformi je nešto najbolje što smo mogli da uradimo. Dobili smo i sve što smo želeli kad je u pitanju zaštita od AI, odnosno veštačke inteligencije. I to je ključ. Takođe, dogovorili smo se da se dva puta godišnje sastajemo s Alijansom filmskih i televizijskih proizvođača kako bismo napredovali i bili na istoj strani kad se donose federalni propisi, naročito protiv piraterije – objašnjava glumica i predsednica esnafskog sindikata.

Fran Drescher Foto:Tanjug/AP Photo/Richard Vogel

Iako su dobili tokom pregovora mnogo toga, žele, kako kaže, još… To se, pre svega, odnosi na povećanje tantijema za sve koji učestvuju u jednom filmu ili TV seriji. Dakle, ne samo za glumce. A mnoge holivudske zvezde, od Džordža Klunija, preko Bena Afleka, do Riz Viderspun su tokom štrajka nudili svoju pomoć, ne samo finansijsku, već pre svega u idejama šta dalje kad je zapelo.

Džordž Kluni Foto:Tanjug/Rolf Vennenbernd/dpa via AP

– Glumci A kategorije su najpe donirali neverovatne svote novca za fondaciju SAG-AFTRA, kako bi pomogli članovima tokom štrajka. I to je zaista divno. A onda su hteli da pokriju razliku između onog što zarađuju i koliko bi zaista trebalo da imaju. Ali, objasnila sam im da sve ono što se tiče stvari kao što su socijalno, zdravstveno ili penziono osiguranje – to može da pokrije samo poslodavac. Već imam ideju kako bi to moglo da se reši, ali neće to rešiti sve one problematične stvari u ugovorima. Pa Džordž Kluni mi je tokom pregovora rekao: „Kladio bih se u svoju kuću, i izgubio opkladu, poklanjajući ti svoj dom, da nikada nećeš izvući više od milijardu dolara s ovim dilom“. Nije pomogao samo Kluni, već mnoge od tih velikih zvezda su potezale svoje veze u udruženju AMPTP. I to je označilo veliki pomak.

Fran Drescher Foto:EPA-EFE/SARAH YENESEL

Sve što je prethodnih meseci radila naziva svojim planom, „planom Fren“. A taj plan je imao „tajne sastojke“. Bili su to vreme i strpljenje:

– Niko nije navikao na to, ali vrlo brzo su se privikli. Glumci vole sve odmah da kažu, ali kad nešto zbrzaš onda se osetiš marginalizovanim, jer smatraš da tvoje potrebe i osećanja nisu uvaženi. To odmah stvara lošu atmosferu u kancelariji – priča Drejšerova, sećajući se da pre nego što je postala sindikalni vođa, članovi su se međusobno mrzeli.

– Naučila sam ih da slušamo jedni druge. Čitala bih im često na sastancima budističke misli, mudrosti. I sve je profunkcionisalo, a pregovarački tim postao je poput porodice. Mislim da je sada stvoren nukleus za zlatno doba glumačkog udruženja!

Drejšerova je spremila pobednički govor još kad je udruženje SAG-AFTRA letos najavilo štrajk. Znala je još tada da je ovo, kako ističe, istorijski trenutak.

– Ali, sad, kad smo inspirisali tolike da krenu našim putem, nemam spreman govor. Nije to ni bitno. Najvažnije je sada govoriti iz srca. I tako je i bilo kad smo završili pregovore. Sve što sam rekla, rekla sam iz srca. Bogovi su bili sa mnom.

Američki mediji su tokom štrajka i pregovora pisali o neobičnom pregovaračkom „stilu“ Drejšerove i njenim inspirativnim citatima koje je izgovara na sastancima. I sama priznaje da je improvizovala, namerno odustajući od tradicionalnih pregovaračkih obrazaca.

– Ja sam vrlo autentična osoba, i mislim da ih je sve razoružalo to što nisam u toj korporacijskoj igri, i što se nisam ponašala kao da sam muškarac. A klasični pokušaji da se diskredituje žena vođa nisu uspeli. Znala sam da ne treba da imitiram mušku energiju, već da pregovore vodim pametno, s empatijom, saosećanjem, etikom, da budem svoja, sa sve crvenim karminom. I nadam se da sam pokazala svim ženama, devojkama da i one mogu da budu lideri, a opet svoje, i da ni zbog čega ne treba da se izvinjavaju.

Štrajk u Holivudu Foto:EPA-EFE/ALLISON DINNER

I dok se Holivud vraća u normalu, sve sad zanima koji su sledeći koraci udruženja na čijem je čelu Drejšerova…

– Još pre štrajka dogovorila sam sa sestrinskim udruženjima da se skupimo oko jednog cilja – da razvijemo ekološki odgovornu zabavu. Mnogo je naših članova, koji su pride zvezde, a ekološki su odgovorni. Naša je misija sada da eliminišemo plastiku, kako na ekranima, tako i iza kulisa, i u domovima naše publike. Takođe, želim da i našim starijim članovima omogućim da imaju ono što su svojim radom zaslužili. I rečeno mi je da s ovim prekretničkim dilom ću to i moći da uradim, jer će biti više novca za sve te fondove.

I posle štrajka, postavlja se pitanje hoće li ostati u glumačkim vodama ili eventualno ima i političke aspiracije?

– Trebalo je letos da snimam dva filma. Oba projekta su, zbog štrajka, obustavljena. Jedan je bio sa Adamom Sendlerom, a drugi film Roba Rajnera „This Is Spinal Tap“. Ne razmišljam samo o politici, ali volela bih da radim nešto čime bih zadovoljila svoju potrebu za činjenjem opšteg dobra. Ne znam ni sama… Sad, kad se sve završilo, porazmisliću o svemu. Ali, Meril Strip mi je „naredila“: „Ovo je sjajno, sad moraš da uđeš u trku za predsednika SAD“ (predsednički izbori su zakazani naredne godine, prim. aut.)!

Meril Strip Foto:RaúL Terrel / Zuma Press / Profimedia

A kad ju je novinar upitao da li ima nameru da se kandiduje, kroz smeh je Fren Drejšer kazala:

– Ne, neću taj posao. Uh, čoveče. U stvari, videćemo. Vreme će pokazati…

Bonus video: Šta je iza štrajka u Holivudu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar