Džek Dimič Foto: Vesna Lalić/ Nova.rs

Poznati holivudski glumac Željko Dimić, u Holivudu poznat kao Džek Dimić, koji će u filmu Lordana Zafranovića "Zlatni rez 42" glumiti zapovednika logora Jasenovac, kazao je da će ovo ostvarenje biti jedno od najznačajnijih filmskih projekata u regionu u zadnjih tridesetak godina.

Dimić je naglasio da će prvi kadrovi ovog filma biti snimljeni tokom septembra, a najveći deo ostvarenja biće snimljen na teritoriji Republike Srpske, koja je uz Republiku Srbiju i podržala snimanje ovog filma.

– Konačno smo dočekali da krenemo u produkciju. Veoma sam uzbuđen i svestan odgovornosti koju nosim i zbog filma i zbog uloge, ali mislim da će to biti jedan od najznačajnijih projekata u regionu u poslednjih 30 godina – kaže Dimić.

Kako je glumac napomenuo, u filmu oživljava zapovednika nesrećnog logora Jasenovac.

Džek Dimič Foto: Vesna Lalić/ Nova.rs

– Ne mogu mnogo da pričam o tome, više ću reći svojom ulogom i kasnije kad završimo snimanje. Trenutno radim u regionu, a meni je sve na neki način zamrznuto u Holivudu zbog projekata ovde. Trenutno u Srbiji radim seriju „Beležnica“ sa Miroslavom Lekićem. U drugoj sezoni igram Džefa Bojda, operativca CIA-e za Balkan, a istovremeno radim film u australijsko-izraelskoj produkciji „The Kind of Sunflower“, koji se trenutno snima u Beogradu, Inđiji i Novom Sadu – kaže Dimić.

Dimiću je posebno drago što će se „Zlatni rez 42“ snimati u okolini njegovog rodnog grada Kozarskoj Dubici i pod planinom Kozarom, u potkozarskim selima, gde su se svi nesrećni događaji mahom i dešavali.

– To je posebna boja koju priželjkujem da taj film ima. Prve scene idu u septembru, a gro snimanja će se prebaciti za proleće jer je to, kako Lordan voli da kaže, letnji film s obzirom da su se mnoge scene koje treba da se snimaju desile leti, u julu mesecu 1942. godine – kaže Dimić.

Inače, njegov otac je preživeo logor Cerovljani, koji je tada bio „Sektor B“ logora Jasenovac.

– Tamo mu je ubijena majka. Imao je 14 godina kada se to desilo. Naravno da je uživo video sve te strahote i meni preneo na znanje šta se sve tamo dešavalo. Ja sam rastao uz tu priču, ali ja sam mu zahvalan što, posle svega što mu se desilo, moju sestru i mene, ni otac ni majka, nisu vaspitavali na taj način da mi imamo lošu pretpostavku i da to pripišemo nekom od naroda. To su radili zli ljudi. U celom svetu imamo dobre ljude i one koji to nisu. On nas je vaspitavao tako da mi znamo da su to radili neki zli ljudi, a ne ljuti koji pripadaju nekom narodu – navodi Dimić.

Bonus video: Podcast Život na srpskom: Srpski glumac koji u Americi igra Amerikance

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare