Dušan Kovačević Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

U okviru Tribine "Francuska 7", na istoimenoj beogradskoj adresi Udruženja književnika Srbije, juče je održano autorsko veče Dušana Kovačevića. Književnik je predstavio svoje stvaralaštvo, a prikazan je i dokumentarni film o ovom našem akademiku. Bila je ovo prilika i da Miloš Janković, predsednik Udruženja Kovačeviću uruči Povelju za životno delo, najznačajnije priznanje ovog Udruženja.

Dušan Kovačević, savremeni srpski dramski pisac, scenarista, pozorišni i filmski reditelj, napisao je, pored ostalog, najbolje srpske drame, među kojima i: „Maratonci trče počasni krug“ (1973), „Radovan Treći“ (1973), „Ko to tamo peva“ (1980), „Balkanski špijun“ (1983), „Profesionalac“ (1990)…

Po scenarijima Dušana Kovačevića snimljeni su mnogi filmovi, kao na primer: „Ko to tamo peva“ (1980, režija S. Šijan), „Maratonci trče počasni krug“ (1981, režija S. Šijan), „Balkanski špijun“ (1984, režija D. Kovačević i B. Nikolić), „Sabirni centar“ (1990, režija G. Marković), „Urnebesna tragedija“ (1995, režija G. Marković), „Podzemlje – Andrgraund“ (1995, režija E. Kusturica), „Profesionalac“ (2003, režija D. Kovačević)… Samo u beogradskim pozorištima odigrano je više od 3.000 predstava koje je gledalo preko dva miliona gledalaca.

Dela Dušana Kovačevića igrana su u više od 130 inostranih pozorišta i prevedena su na dvadeset pet svetskih jezika.

Akademik Dušan Kovačević je dobitnik gotovo svih domaćih i izrazito značajnih stranih priznanja i nagrada za drame i scenarija, a nagrađen je i „Zlatnom palmom“ za najbolji film na Filmskom festivalu u Kanu, kao i dvema nagradama za najbolji scenario na Filmskom festivalu u Montrealu. Naš najznačajniji dramski pisac je laureat nagrade „Ivo Andrić“ za ukupan životni doprinos srpskoj književnosti.

Bonus video: Dušan Kovačević na Kustendorfu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar