Dunavska lađa Nagrade 6. Dunav Film Festa Foto:Filip Olćan

Svečanom dodelom nagrada i premijernim prikazivanjem tizera za film „Što se bore misli moje“ reditelja Milorada Milinkovića, u Smederevu je završen 6. Dunav Film Fest.

Tokom šest dana prikazano je više od 30 igranih, dokumentarnih i animiranih filmova iz Evrope i čitavog sveta, održana je i premijera prve dve epizode serije “Tunel”, a publika je uživala i u razgovorima sa filmskim autorima.

Dunav Film Fest Foto:Filip Olćan

Žiri u sastavu: Iveta Ivanova, glumica i rediteljka iz Bugarske, glumica Jelena Mihajlović i reditelj Zoran Amar, doneo je odluku da glavnu festivalsku nagradu – „Dunavska lađa“ (umetnički rad smederevskog vajara mr Vlaste Filipovića) za najbolji film dodeli ostvarenju „Da li me voliš?“ autorke Tonje Najabrove.

„Pažljivo odabranim glumačko-rediteljskim sredstvima film “Da li me voliš” donosi odličnu rekonstrukciju jednog vremena u emotivnoj drami o odrastanju i krahu porodice dok u odjeku svedočimo i krahu zemlje”, navodi se u obrazloženju žirija.

Nagrade 6. Dunav Film Festa Foto:Filip Olćan

Specijalno priznanje festivala dodeljeno je filmu „Nula kalorija“ Džesike Hausner zato što „skreće pažnju na veoma važne teme osetljivosti mladih ljudi i njihove potrebe za bliskošću i zajednicom u ovoj eri usamljenosti u kojoj nam se stalno nude nove i nove ideologije koje će nas konačno učiniti srećnim”.

Češki reditelj Robert Hloz nagrađen je nagradom za najbolju režiju za film “Tačka povratka” za „uspešno prikazanu blisku budućnost evropskog grada, preciznu režiju koja je kvalitetno povezala sve važne aspekte filmskog izraza”. Srpskom koproducentu filma Marku Paljiću nagradu je uručila zamenica gradonačelnika Smedereva Marija Marković Stavrić. Autor ostvarenja prisutnima se obratio putem video poruke.

Marko Paljić i Marija Marković Stavrić Nagrade 6. Dunav Film Festa Foto:Filip Olćan

Nagradu za najbolji scenario osvojio je Juraj Lerotić za film „Sigurno mjesto“. Prema rečima žirija u pitanju je „retko human pristup o tragičnoj temi samoubistva. Scenarista Juraj Lerotić, koji je ujedno i glavni glumac i režiser prikazuje nezaustavljivi pad iz depresije u smrt na ličan, duboko doživljen i izvanredno snažan način”.

Nagradu za najbolju glumu osvojili su Juraj Lerotić (“Sigurno mjesto”) i Karina Kimčuk (Karyna Khymckuk) za film “Da li me voliš?”.

„U duboko ličnoj priči igrajući zapravo samoga sebe, Juraj Lerotić nas je i kao glumac svakim kadrom dirnuo i podario publici upečatljivu, snažnu i slojevitu ulogu. Iako veoma mlada Karina Kimčuk zrelo nosi film Da li me voliš? i gradi ulogu birajući suptilna i autentična izražajna sredstva i dočarava nam sve slojeve lika tako da zaista osećamo njene borbe i emotivne krahove,” obrazložio je žiri svoju odluku.

Bonus video: Ekipa filma „Čuvari formule“ na Sarajevo Film Festu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar