Foto; Vesna Lalić/Filip Krainčanić/Nova.rs

Ležao je neko vreme Mića Danojlić u bolnici u Poatjeu, ali čuli smo se redovno. Dugo mu je bilo jako loše. Pre dve - tri večeri zvao sam ga i javila se supruga Sanja. Znao sam da nešto nije u redu, kaže za Nova.rs Ljubomir Simović.

– I evo, stigla je vest. Sačuvaj Bože… – priča nam Ljubomir Simović nakon odlaska književnika i akademika Milovana Danojlića, koji je preminuo jutros u 85. godini u Francuskoj.

Miću Danojlića kolega akademik SANU Ljuba Simović pratio je, kako kaže za Nova.rs, od kad je objavio prve pesme u drugoj polovini pedesetih godina 20. veka:

– Pratio sam i sve ostalo što je radio. Nekako smo išli uporedo. A Mića se pojavio istovremeno s Draganom Kolundžijom, koji ode pre dve godine. I kao da su zajedno došli i zajedno otišli. Šta da se kaže u ovakvim trenucima…

Mića je, kako naglašava dramski pisac i akademik, mnogo radio i uradio:

– I mnogo toga je Mića ostavio iza sebe. I to će se tek sad sabirati. Ostvario je značajno i obimno pesničko delo. Pisao je poeziju za decu, eseje, putopise… Prevodio je velike pesnike. Neko ko se bude bavio njegovim delom, trebaće mu mnogo vremena – smatra Simović.

Milovan Danojlić Foto:Petar Marković/NIN

Ali, kad se podvuče crta ostaje ono najvažnije:

– Nije nas ostavio praznih ruku. Ostavio je, naprotiv, toliko toga – reči su Ljubomira Simovića za naš sajt koji na kraju s tugom konstatuje:

– Izgubio sam druga, prijatelja, kolegu. Koliko god da se znalo kako će se sve završiti, teško je jutros bilo čuti ovu vest.

Bonus video: Beogradske adrese srpskih pisaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar