Foto:promo

Udruženje dramskih umetnika Srbije obeležiće 30 godina izlaženja pozorišnih novina "Ludus" u sredu, 7. decembra, sa početkom u 18 časova, u gornjem foajeu Pozorišta Atelje 212, saopštili su organizatori.

U programu će učestvovati Svetlana Bojković, Nebojša Dugalić, Aleksandar Milosavljević, Milan Caci Mihailović i Tatjana Nježić. Tim povodom biće otvorena „Ludusova“ izložba koja će trajati do 26. decembra.

Foto:promo

„Ludus“ je izlazio još u vreme osamdesetih godina prošlog veka u formi besplatnog biltena namenjenog članovima Udruženja. Ugasio se posle osam brojeva zbog nedostatka finansija. U formi pozorišnih novina, zaživeo je 5. novembra 1992. i traje do danas.

Osnovna tematika i misija „Ludusa“ jeste afirmacija pozorišne umetnosti, bolja informisanost i proširivanje komunikacija u kulturi. List objavljuje pregled pozorišnih dešavanja u našoj zemlji, donosi brojne informacije relevantne za ovdašnji teatarski život i pozorišne stvaraoce, inovativne prikaze, stručne osvrte koji se bave teatrima u zemlji, ali i inostranstvu.

Stranice „Ludusa“ su prostor i za preispitivanja, kako pozorišnih, tako i šire kulturnih fenomena, umetničkih pravaca u oblasti dramskog i pozorišnog stvaralaštva, organizacionih, produkcionih teatarskih modela i drugih važnih pitanja koja se tiču drame i teatara.

Foto:promo

Jedan od osnivača, Feliks Pašić bio je njegov glavni i odgovorni urednik od 1. do 67. broja (1992–99). Zatim je Redakcija uredila trobroj koji je usledio, a kao glavni i odgovorni urednik potpisan je Tihomir Stanić, predsednik Udruženja (1999). Od januara 2000.do 2006. list je uređivao Aleksandar Milosavljević, a potom Mirjana Ojdanić (2006-07), Tatjana Nježić (2008-12), Maša Stokić (2012-16) i ponovo Tatjana Nježić (od septembra 2016).

Za „Ludus“ govore i pišu značajni pozorišni umetnici, naučnici i stručnjaci. List izlazi mesečno, a ponekad i kao specijalno izdanje (posebnim povodom, po potrebi na engleskom ili dvojezično). Elektronska forma lista pokrenuta je 2014. ali, nažalost, poslednjih godina, zbog nedostatka sredstava javljaju se pauze i odstupanja od redovne dinamike izlaska.  Od 2019. godine svi brojevi „Ludusa“ su digitalizovani i dostupni čitaocima na sajtu Udruženja dramskih umetnika Srbije, www.udus.org.rs.

Bonus video: Ivan Medenica – 56. Bitef o radu i radničkim pravima

Komentari

Svi komentari (0)