Radoslav Petković Sudbina i komentari Foto:Promo/Goran Srdanov

Nagrađivani roman "Sudbina i komentari" Radoslava Petkovića pojavio se pred čitaocima u dopunjenom izdanju, a tim povodom, pisac će biti gost manifestacije Noć knjige, te će danas u 19.30 sati u knjižari Delfi SKC (Kralja Milana 48) potpisivati primerke i družiti se sa čitaocima.

U dodatku romana, koji se prvi put objavljuje u ovom izdanju, mornarički oficir Pavel Volkov se upoznaje sa još nekim sudbinama i tajanstvenim likovima, koji će imati prilike da sretnu i fatalnu gospođu Riznić.

– Iako sam smatrao da je roman ’Sudbina i komentari’ zaokružena priča, susret sa prevodiocima, večitim stražarima nad smislom, naterao me je na razmišljanje. Urednica italijanskog izdanja moje knjige poželela je, kako je to u ovoj zemlji uobičajeno, da promeni naslov. Ređale su se ideje – od susreta sa sudbinom do peska vremena. Moja prva reakcija bila je tipična nervoza čoveka koji je uveren da je njegov posao završen. Ipak, negde mi je iskrsla ideja da je moguće nastaviti tok istorije, igre moći, zavođenja i prevare. Tako je izronila mogućnost da Katarina Riznić još jednom postane fatalna: ne samo za jednog oficira već i za… izvesnog plemenitog Vilovskog. Istorija Evrope je i istorija znanja – zato junaci vrlo pažljivo tragaju za knjigama i otkrivaju ih. Nadam se da i čitaoci žele da se potrazi priključe – rekao je povodom izlaska dopunjenog izdanja čuvenog romana pisac Radoslav Petković.

Radoslav Petković Foto:Goran Srdanov

Priča prati Rusa srpskog porekla Pavela Volkova, mornaričkog oficira, koji u doba Napoleonovih ratova kreće u tajnu misiju: da uhodi kolonizaciju i osvajanje Balkana. Na tom putu srešće ženu u koju će se zaljubiti, upoznaće znamenite Srbe onoga vremena koji se okupljaju u Trstu i podržavaju srpski ustanak protiv Turaka, pa će se njegova misija pretvoriti u nešto sasvim drugo i završiti sasvim neočekivano. Vek i po kasnije istoričar Pavle Vuković naći će se usred nemira mađarske revolucije i sovjetske intervencije u Budimpešti, a njegova sudbina neobično će nalikovati sudbini Pavela Volkova, kao donekle i sudbini nesrećnog srpskog despota Đorđa Brankovića…

Proglašena za najbolji roman koji je dobio NIN-ovu nagradu, ovo je knjiga koja pleni svojim izrazom, kompozicijom i dubinom misli. Postmodernistički koncept uklapanja dokumentarnog i fiktivnog u knjizi Radoslava Petkovića predstavljen je kroz uzbudljive sudbine trojice glavnih protagonista i njihovih lutanja kroz nemirna istorijska vremena u kojima su živeli. Ova priča je koliko avantura, toliko i posrtanje u traganju za vlastitim i narodnim identitetom.

Bonus video: Matija Bećković na promociji knjige Emira Kusturice

Komentari

Svi komentari (1)