Foto:promo

Tradicionalni festival iranskog filma, 22. po redu, počinje večeras u Jugoslovenskoj kinoteci i trajaće do 7. februara, a publika će biti u prilici da vidi četiri ostvarenja iz ove zemlje, saopšteno je iz Kinoteke.

Među ta četiri ostvarenja su drama „Ćerka“ (2016) Reze Mirkarimija, koja je proglašena za najbolji film na festivalima u Moskvi i Indiji, potom „U noći punog meseca“ (2019) Nargesa Abijara o mladom bračnom paru u kojem žena postaje svesna da je muževljev brat vođa ekstremističke grupe koja uz podršku talibana teroriše stanovništvo u jugoistočnom Iranu, pa „Bez prethodnog zakazivanja“ (2022), film koji potpisuje Behruz Šoajbi, a u kom prati lekarku iz Berlina, gde je njena porodica emigrirala kada je bila devojčica i sada se vraća u Iran zbog očeve smrti, zajedno s malim sinom koji pati od autizma.

A pred publikom će biti i istorijska drama o arapsko-izraelskom sukobu „Preživeli“ (1995) Sejfolaha Dada. Film je snimljen po romanu „Povratak u Haifu“ palestinskog autora Gasana Kanafanija iz 1969. godine, koji govori o deklaraciji o proglašenju države Izrael.

Takođe, Kinoteka je najavila da će obeležiti i 90 godina od rođenja Branka Vučićevića (1934 – 2016), istaknutog scenariste, filmskog kritičara i teoretičara.

I 8. februara publika će imati prilike da vidi film na kojem je Vučićević bio koscenartista – „Rane radove“ (1969) Želimira Žilnika. Uoči projekcije biće održan razgovor sa Žilnikom (ovogodišnjim laureatom Beogradskog pobednika koji će mu biti uručen na 52. Festu, prim.aut.) i Branislavom Dimitrijevićem.

Na programu su „Nevinost bez zaštite“ (1968) i drugi filmovi Dušana Makavejeva, s kojim je Vučičević često sarađivao, kao i delo „Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji“ (1971) Bate Čengića.

Tokom dva dana, 12. i 13. februara Kinoteka će odati počast scenaristkinji i književnici Fridi Filipović (1913 – 2002), o čijem će opusu razgovarati Stanislava Barać i Aleksandra Sekulić, uoči filma „Potraži Vandu Kos“ (1957) Žike Mitrovića, a biće prikazana još dva filma po njenim scenarijima: „Gorke trave“ (1966), u režiji Mitrovića i „Mirno leto“ (1961) Dimitrija Osmanlija.

Povodom stotinu godina od rođenja reditelja Jovana Živanovića (1924 – 2002), 13. februara su na programu filmovi – „I Bog stvori kafansku pevačicu“ (1972), s Verom Čukić i Batom Živojinovićem i „Čudna devojka“ (1962), sa Špelom Rozin i Vojislavom Mirićem.

Program „Gastarbajteri na filmu“ biće otvoren 17. februara razgovorom s Mladenom Đorđevićem i projekcijom prve epizode serije „Gastarbajterske priče“ (2021), u njegovoj režiji. Nakon toga posetioci Kinoteke moći će da vide dokumentarac „Specijalni vlakovi“ (1972) Krste Papića i igrani film „Sunce tuđeg neba“ (1968) Milutina Kosovca.

Bonus video: Dokumentarac Trn u oku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar