Dragoslav Dedović
Dragoslav Dedović Foto: N1

U konkurenciji od 125 pesničkih knjiga iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Rumunije, žiri je odlučio da 53. nagradu “Branko Miljković” dodeli Dragoslavu Dedoviću za knjigu pesama "Fjodorov džez", u izdanju Narodne biblioteke “Stefan Prvovenčani” iz Kraljeva.

„Dragoslav Dedović u svojoj knjizi na prefinjen i promišljen način predočava svoj melanholično-ironični pogled na poeziju i stvarnost, u svim valerima njihovih paradoksalnih odnosa. Kroz četiri povezana ciklusa pesama (enigmatičnih naslova Prestoničke elegije, Palanački napevi, Kralj Sredozemlja i Nemački fragmenti), koji sugerišu jedinstvenu poetsku viziju, Dedović uranja oporu angažovanost i prodor svetske i srpske stvarnosti u ritmove pesničkih slika, oživljene intimizmom i motivima putovanja i stranstvovanja“,  piše u obrazloženju žirija koji su činili: Milan Aleksić, Vladimir Arsenić i Goran Stanković kao predsednik.

U užem izboru za nagradu koja nosi ime po čuvenom niškom pesniku ove godine bile su i knjige „Muve“ Jovane Bajagić, „Neko drugi“ Nebojše Vasovića, „Jedini izvor svetlosti“ Nine Živančević, „U kostreti“ Slobodana Jovića i „Osluškivanje losa“ Petra Miloradovića.

Dragoslav Dedović rođen je 1963. godine u Zemunu. Završio je žurnalistiku u Sarajevu i radio kao novinar, a postdiplomske studije sociologije pohađao je u Beogradu. Dobitnik je Godišnje nagrade za najbolju knjigu Društva pisaca BiH 2005, Pečata varoši sremskokarlovačke 2012, nagrade Stražilovo 2013. i nagrade 25. novembar za knjigu godine u BiH 2021.

Nagradu dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture, a organizator dodele je Niški kulturni centar. Sastoji se od povelje, statuete i novčanog iznosa. Svečano će biti uručena tokom narednih meseci 2024. u Gradskoj kući u Nišu.

Bonus video: Stazama vrhunskih pisaca i pesnika iz naše prošlosti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar