Dejan Tiago Stanković Odakle sam bila više nisam Foto:FoNet/Milica Vučković/Promo/Laguna

Izdavačka kuća "Laguna" za koju je Dejan Tiago Stanković izdavao godinama, saopštila je tužnu vest o iznenadnom odlasku pisca, rekavši da će datum i vreme sahrane biti naknadno objavljeni.

„Laguna“ je u svom saopštenju napisala da je Tiago Stanković biografiju sam napisao, „obraćajući se čitaocu koji mu je svagda bio važan“:

– Rođen sam u Beogradu 1965, gde sam živeo dok nisam diplomirao arhitekturu kojom se potom nikada nisam bavio. Čim sam okončao školu, a pre nego što sam odrastao, iz puke radoznalosti i želje da upoznam svet odselio sam se u inostranstvo, gde nisam nameravao dugo da ostanem, ali okolnosti su odlučile da bude drugačije. U Londonu sam živeo do 1995, kada sam se, umesto da se vratim kući u Beograd, preselio u Portugal. Obitavam u Lisabonu, dobio sam njihovo državljanstvo i gledaju me kao svog – pisao je Stanković dodajući:

– Spisateljski zanat naučio sam od najboljih, prevodeći književna dela. Tokom godina objavio sam neveliki broj prevoda, ali samo najznačajnijih pisaca, kako portugalskih na srpski tako srpskih na portugalski. Bio sam pionir u tom poslu, pa sam mogao da biram. Posebno se ponosim prevodima Saramaga, Ive Andrića i Dragoslava Mihailovića. Potom sam počeo da pišem i na srpskom i na portugalskom. Sa objavljivanjem sopstvenih dela počeo sam kasno u životu, tek u svojim četrdesetima, kada sam bio siguran da imam šta da kažem. Objavio sam knjigu pripovedaka „Odakle sam bila, više nisam“ i roman „Estoril“, koji je preveden na velike svetske jezike i nagrađen u Srbiji i Velikoj Britaniji, a u Portugalu je, na šta sam osobito ponosan, ušao u školsku lektiru. Moj drugi roman „Zamalek“, o sudbini i Kairu, dobio je Nagradu Evropske unije za književnost 2020.

Dejan Tiago Stanković Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Dragi Tiago, hvala za sve što si delio sa nama!“, napisala je „Laguna“.

Bonus video: Dejan Tiago-Stanković – Najveći uspeh kad deci daju ime po likovima iz mojih romana

Komentari

Svi komentari (0)