Foto: Zoran Lončarević

Audio snimak prvog oglašavanja frontmena Discipline kičme nakon moždanog udara 2019, izazvao je brojne pozitivne reakcije njegovih poštovalaca.

Ono što su brojni poštovaoci lika i dela Dušana Kojića Koje dugo čekali, napokon se dogodilo. Koja se pre nekoliko dana prvi put javno oglasio nakon teškog moždanog udara koji je doživeo pre pet godina u Londonu.

Organizatori Kontakt konferencije koja se održava od 21. do 24. marta imaju direktan kontakt sa Kojom, i snimili su audio poruku koju je Koja poslao kao podršku ovoj manifestaciji tokom koje će biti održani brojni koncerti i panel diskusije.

“Dragi moji, evo ovde vaš čika Koja. Hoću da pozdravim mnogo mog prijatelja Predraga Peđu Ivanovića, i njegovu kompaniju Odličan hrčak, i da kažem da podržavam sve akcije koje uvek pravi na širenju kulture rokenrola. Regionalno, a i lokalno. Tako da podržavam i akciju Kontakt konferencije, koja se već nekoliko puta održava. Sad je već tradicionalna, tako da pozdravljam sve te njegove poteze. Imali smo saradnju i imaćemo saradnju. Hvala vam mnogo”, poručio je Koja.

Mnogim fanovima harizmatičnog frontmena Discipline kičme je zbog ovog snimka laknulo, zato što se dugo nije znalo u kakvom je stanju Koja. Razne glasine su kružile tokom godina Beogradom, ali nikakva se javna informacija nije pojavljivala. Audio snimak na stranici Kontakt konferencije definitivno uliva optimizam, i svi se nadamo da će se Kojino stanje biti sve bolje.

Dušan Kojić Koja Foto: Goranka Matić

Na društvenim mrežama su se pojavile brojne reakcije fanova Discipline kičme i njenog lidera, izdvojićemo jednu koja se pojavila na FB stranici “Ex Yugoslavia post punk & new wave”.

– Ovo je prvi put otkako je Koja doživeo moždani udar da sam negde pročitao informaciju da je komunikativan. Godinama nema nikakvih informacija o njegovom stanju, tako da mi je drago da čujem da je svestan, voleo bih da verujem da će jednom moći i da dođe u Beograd i da izađe na binu, makar toliko da ga ljudi pozdrave i kažu mu da ga vole. Koliko god to trenutno neverovatno zvučalo, želim da verujem da je moguće.

Takođe, paralelno sa ovim snimkom, dobili smo još jednu potvrdu da Koja uspešno komunicira. Naime, u intervjuu za Nova.rs, slikar Andrej Bunuševac je pomenuo da je od Koje, preko prijatelja, dobio poruku podrške za svoju izložbu “Novi dani” koja je upravo završena u ULUS-u.

–  Od svih prijatelja mog oca Koste Bunuševca najviše mi je imponovao Dušan Kojić Koja, imali su zajedno bend “Beogradska prevara uličnog i nadzemaljskog sjaja” pa me matori vodio na koncerte. Koja je bio legenda, bio sam sa ćaletom u bekstejdžu na jednom koncertu Discipline kičme na “Mašincu”, to je sve grmelo kako su svirali, bio sam zgranut koliko je bilo dobro. Ja sam tada sa mojim prijateljem Nemanjom Kojićom Kojotom imao bend, slušao se hard core i death metal, bili smo “naloženi” klinci. Koja i ta njegova ekipa su bili vrh za mene u tom klinačkom dobu. Naš zajednički prijatelj mu je preko Vibera nedavno poslao poruku da imam izložbu, a on je odgovorio: “Kaži mu da ga volim, da mu je ćale bio genije i da je mnogo uticao na mene.” Baš me potreslo – rekao je Bunuševac.

Foto: Vesna Lalić

Koja je muzičku karijeru započeo 1980. godine kada se pridružio Milanu Mladenoviću u grupi „Limunovo drvo“. Pošto su se uz bubnjara Ivicu Vdovića Vda ustalili kao trio, osnovali su bend Šarlo Akrobata i objavili jedini, ali kultni album „Bistriji ili tuplji čovek biva kad…“. Po raspadu Šarla, Koja krajem 1981. osniva Disciplinu kičme. Autor je hitova „Tata i mama“, „Svi za mnom“, „Ja imam šarene oči“, „Nemoj da bacaš betonske table sa vrha svoje zgrade“, „Da li ti znaš za neki drugi ritam“, „Buka u modi“… Poslednji studijski album „Opet“, Disciplina kičme objavila je 2016.

“Koja je bio vrhunac nečega uz što smo odrastali i što nas je sasvim obuzelo i formiralo nam estetske i političke nazore”, napisao je jednom prilikom pisac Miljenko Jergović prisećajući se svog odrastanja uz muziku Discipline kičme.

Bonus video: Džimi Hendriks: Živeo je kratko, ali je ostavio neizbrisiv trag u rokenrolu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare