Izložba “Dostojno Dostojevskog” Teodore Stojanović Foto:promo

Postavka "Dostojno Dostojevskog" Teodore Stojanović biće otvorena u utorak, 1. februara u Galeriji Doma omladine, saopšteno je iz DOB-a.

Kroz izložbu umetnica Teodora Stojanović nastoji da svoja verovanja i shvatanja o liku i delu Dostojevskog pretoči u prostor, a lični utisak prenese na posmatrača.

Inspirisana egzistencijalističkom poetikom Dostojevskog, osećanjima skučenosti i teskobe, atmosferom bezizlaznosti i besmisla u kojima se junaci njegovih dela nalaze, ali i njihovim traganjima za rešenjem, za izlaskom iz paklenih krugova u kojima su zatočeni, umetnica transponovanjem takvog ambijenta osmišljava prostor.

Stojanovićeva postavlja zidove u koje će pojedinac sigurno udarati, često iz običnog inata, ali koji ga neće zaustavljati, već će anticipirati pronalaženje izlaza iz lavirinta. Teodora takođe stvara i kutak u kojem pojedinac može da se nastani, ispunjava ga sobom, i može da ga osetiti svojim. I to ne bilo koji kutak, već onaj koji će omogućiti da sadržaj, tj. knjiga, govori o sebi a ne o kontekstu u kome se nalazi. Dakle, da čovek govori o sebi drugome čoveku i bude sadržaj drugoga čoveka.

Izložba “Dostojno Dostojevskog” Teodore Stojanović Foto:promo

Teodora Stojanović, koja iza sebe ima brojne grupne i samostalne izložbe, rođena je 1995. u Despotovcu. Diplomirala je 2018. kada upisuje i master akademske studije na Fakultetu primenjenih umetnosti. Tokom studija razvija ideju o transponovanju sećanja i osećaja u arhitekturu. Odlučuje se za književnost kao inspiraciju, koja će postati polazišna tačka u oblikovanju enterijera. U međuvremenu putuje po Evropi i Aziji, gde se bavi grafičkim dizajnom i dizajnom nameštaja. U maju 2020. odlazi na Tajvan i radi u fabrici dečjeg nameštaja na poziciji dizajner nameštaja. Godine 2021. upisuje doktorske studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, Univerziteta umetnosti u Beogradu, i postaje saradnik u nastavi-demonstrator. Trenutno živi i radi u Beogradu, gde je zaposlena kao dizajner enterijera i nameštaja.

Postavka će trajati do 13. februara.

Bonus video:

Priča o Mileni Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar