Kadar iz filma "Godišnjica mature" Sabočlča Tolnaia, Foto: Promo/MCF

Onlajn premijera filma "Godišnjica mature" reditelja i profesora Sabolča Tolnaia, sa mladim glumcima Akademije umetnosti u Novom Sadu, biće upriličena danas besplatnom projekcijom u bioksopu Moj OFF.

Tokom celog dana gledanje filma biće besplatno na ovom linku.

„Godišnjica mature“ je ispitni rad studenata četvrte godine glume Akademije umetnosti u Novom Sadu, sa klase na mađarskom jeziku. Radnja se dešava u danu kada se nekadašnji drugari iz klupa okupljaju kako bi proslavili deset godina od mature.
Ni sami ne naslućuju da će se u toku ovog, naizgled običnog događaja pasti velovi sa njihovih najbolnijih tajni i da će im se život promeniti u toku večeri, piše u saopštenju distributerske kuće „Megakom film“

– U ovoj priči sam običan događaj, godišnjicu mature, namerno izokretao sa najsuludijim preokretima. Zadatak glumaca je bio da stvore jasne i tačne likove sa kojima su u stanju da te situacije učine uverljivim i da ih opravdaju kroz najneverovatniju priču – istakao je reditelj Sabolč.

U filmu igraju studenti IV godine glume Akademije umetnosti u Novom Sadu, Foto: Promo/Moj OFF

Sa glumcima je brižljivo radio i na dramaturgiji.

– Osmišljavanje likova, njihovih težnji i laži koje ni sami sebi nisu u stanju da priznaju su pitanja koja se pojavljuju u toku procesa pisanja kao i oživljavanja istih. Kako bi ti likovi voleli sebe da vide, kako ih okolina vidi, šta se promeni u njima u toku priče sve to zahteva pre svega maštu i posvećenost – objasnio je Sabolč.

Film „Godišnjica mature“ snimljen je u okviru predmeta Gluma u medijima na Akademiji umetnosti Novi Sad.

– Drago mi je što sam uspeo da povežem studente sa raznih smerova Akademije, kao što me i raduje saradnja studenata Akademije umetnosti Novi Sad i Fakulteta tehničkih nauka sa smera Scenske arhitekture i dizajna – zaključio je reditelj i profesor Sabolč Tolnai.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare