Foto: Filmski centar Srbije/Promo

Vanredno stanje izgleda ne sprečava animatore u njihovim planovima, već ih dodatno podstiče da stvaraju, pa se ovih dana nastaju dva animirana filma: "O novcu i sreći" Nikole Majdaka mlađeg i Ane Nedeljković i "Drvo života" Mirele Srebrić.

Nakon višestruko nagrađivanih ostvarenja “Rabbitland“ i „Neputovanja“, kao poslednji deo trilogije, Nikola Majdak mlađi i Ana Nedeljković snimaju „O novcu i sreći“ čija je tema ekonomija.

– Osećali smo da je pravo vreme da posle filmova o demokratiji, granicama i izolaciji, napravimo i jednu ciničnu bajku o novcu, ali i našoj ličnoj odgovornosti za izgradnju društva zasnovanog pretežno na materijalnim vrednostima. Zaista je izazov snimati film sa ovakvom temom kada aktuelna situacija sa virusom još jasnije ukazuje na način funkcionisanja ekonomije danas – kažu autori „O novcu i sreći“.

Foto:Promo/Filmski centar Srbije

– Nekako se svaki put desi da kada krenemo da snimamo film, stvarna društvena situacija postane još luđa nego u našim distopijskim filmovima. Tako da je možda vreme da počnemo da pravimo aprstraktne filmove o blagostanju – napominju Nikola Majdak i Ana Nedeljković.

Njihov „Rabbitland“ (2013) nagrađen je na „Berlinalu“ priznanjem „Kristalni medved“, a potom je prikazan na više od stotinu festivala širom sveta i osvojio značajne nagrade.

– Kad gledamo film sedam godina kasnije, s obzirom na temu, nažalost čini nam se podjednako, ako ne i još više aktuelan – ističu autori.

Usledio je film „Neputovanja“ (2018), rađen takođe u zahtevnoj stop-moušn tehnici, sa figurama od plastelina i prikazan je na festivalima u Berlinu, Anesiju, Zagrebu i Sarajevu.

Oba filma, kao i novi koji je u pripremi, producirali su Jelena Mitrović i kuća “Baš Čelik”, a finansijski ih je podržao Filmski centar Srbije.

Tema filma „Drvo života“ Mirele Srebrić je, kako se navodi na sajtu Filmskog centra Srbije, “okrutna humanost”.

Ona je prikazana kroz priču glavnog aktera, koji selektivno bira žrtve i njima hrani svoju biljku ljudožderku, iz koje usled toga izrastaju novčanice.

Paradoks je u tome što novac, dobijen na takav način, odlazi u humanitarne svrhe.

Biljka i čovek iz ove priče su, kako se ističe, samo zupčanici velike mašine – svetske organizacije.

Foto: Filmski centar Srbije/Promo

Film Mirele Srebrić „Drvo života“ realizuje se u produkciji kuće „Sirius Production“, a po scenariju Periše Armuša Belog.

U izradi filma učestvuju Marko Milović (specijalni efekti, 3D modeling i kompjuterska animacija), Srđan Filipović (dizajn zvuka) i udruženje „Animatika“ (dizajn filma, izrada scenografije, kostima i lutaka, animacija lutaka, snimanje i montaža).

Srebrić je do sada realizovala četiri lutka filma – „Keruša“, „Sonata za macu“, „Kraljevstvo ogledala“ i „Ekvilibrijum“, a „Drvo života“ je njeno šesto ostvarenje.

Komisija FCS, koja je predložila da projekat „Drvo života“ bude finansijski podržan, u obrazloženju je navela da se „autorka kafkijanskim zapletom, smelo upušta u borbu za raskrinkavanje licemerja savremenog sveta, uspevajući da u toj borbi ozbiljno dovede u pitanje načela humanosti današnjeg sveta i postavlja suštinsko pitanje – Da li je humanost profesija ili stanje duha?“

Foto: Filmski centar Srbije/Promo

“Ništa bolje od lutka filma ne može da ispriča priču sa ovakvom tematikom. Kao i u svojim ranijim filmovima, Mirela Srebrić se upušta u animaciju lutaka kreirajući prave žičane konstrukcije visine oko 25 centrimetra sa zglobovima radi pokretljivosti i animiranja, studiozno se baveći karakterima, kostimima, rekvizitima i bogatim scenografijama“, primetilu su članovi komisije FCS.

Očekuje se da film „Drvo života“ bude premijerno prikazan početkom 2021. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram