Purisa Djordjevic
Puriša Đorđević. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Letnji bioskop Doma omladine "Dok sinema masters" publici sutra i 17. jula donosi dokumentarne filmove doajena domaće kinematografije Puriše Đorđevića, saopšteno je iz ove institucije.

Film „Plašim se, da sve razume“ biće prikazan sutra sa početkom od 20 sati u sali Amerikana Doma omladine u okviru „Dok sinema mastersa“, čiji je cilj da publici omogući da redovno prati dokumentarna ostvarenja.

Ovo ostvarenje, čiji je scenario i režiju 2017. godine potpisao Puriša Đorđević, posvećen je slavnom češkom reditelju Jiržiju Menclu, koji je preminuo prošlog septembra.

– Bio sam sa njim u Pragu, dogovor o jednom zajedničkom filmu. Dolazak Jiržija Mencla u Beograd da režira operu „Zaljubljen u tri narandže“. Mencl je pristao na moj predlog da njegov boravak u Beogradu iskoristim sećajući se njegovog života u Pragu, braka… Uz priču iz Praga snimljene su scene kako Mencl pristupa režiji opere. Mnogo dokumentarnih scena u režiji opere snimio je iz ruke Miša Milošević. Savršeno – reči su autora, koji je nedavno ovenčan nagradom „Pobednik“ na Festu o filmu „Plašim se, da sve razume“.

Purisa Djordjevic
Puriša Đorđević na Festu Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

U nastavku serijala „Dok sinema masters“ posvećenom Đorđeviću za 17. jul od 20 sati zakazana je projekcija filma iz 2015. „Branko Ćopić: Mala moja iz Bosanske Krupe“. Film, prema rečima autora, pored biografskih podataka nudi i priču o piščevim ratnim godinama kada je izgubio sestru.

„Ja sam razbio formu dokumentarnog filma i na taj način prikazan je u suštini život Branka Ćopića“, govorio je Puriša Đorđević o ovom ostvarenju.

Reditelj, koji će se putem video linka obratiti publici u Domu omladine i razgovarati sa autorkom i moderatorkom programa „Dok sinema masters“ Jovanom Nikolić, podseća uoči prikazivanja ova dva ostvarenja da oni pokazuju „pristup i njegovu želju da snimajući filmove traži one izraze u realizaciji koji mogu da podstaknu bolja rešenja“, dodajući:

„Svaki film mora da bude i ličnost autora“.

Đorđević je snimo preko pedeset dokumentarnih filmova – biografiju pisca Ace Popovića; film o autoru „Hazarskog rečnika“, Miši Paviću; film o nosiocu dve Karađorđeve zvezde iz Prvog svetskog rata – Budi Davidoviću, ratniku. Ostvarenje „Deca sa granice“ bio je 1968. godine u zvaničnom programu festivala u Kanu, dok je u ostvarenju „Deca sa granice“ snimio Slavka Vorkapića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar