Spomen-ploča glumcu, reditelju i pedagogu Vladimiru Jevtoviću (1947-2013) svečano je postavljena na "Zid slavnih" Drugog programa Radio Beograda, u prisustvu članova porodice, brojnih prijatelja, saradnika i poštovalaca.

Spomen ploču je otkrila supruga Tatjana Konevski Jevtović, a u svom obraćanju prisutnima, glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2 Radoman Kanjevac je istakao da Jevtović bio „jedan od ljudi koji su zadužili Radio Beograd“.

Tatjana Konevski Jevtović Foto: Ivan Jevtović

Prema njegovim rečima, Jevtović je treći dobio ploču na „Zidu slavnih“, nakon Nikole Karaklajića (1926-2008), autora emisije „Veče uz radio“ i Milovana Ilića Minimaksa (1938-2005), „najvećeg zabavljača Jugoslavije“.

Ne zna se da li je Jevtović bio važniji u glumačkoj pedagogiji ili istoriji radio difuzije, naveo je Kanjevac.

Podsetio je da je Jevtović radio „Putokaz“ na Beogradu 2, zatim „Zeleni megaherc“ u saradnji Radio Beogradai Radio Zagreba, kao i „Ozon“ Beograda 202, „koja je bila čudesna emisija“.

Radoman Kanjevac Foto: Ivan Jevtović

„Bio je prvi čovek koji je shvatio da je nekad jedna rečenica dovoljna da bismo nekom saopštili nešto važno. ‘Ozon’ je bila emisija koja je budila dobro u ljudima, kao što je podsticao najbolje u svojim studentima“, naglasio je Kanjevac.

Nekadašnji urednik u Beogradu 2 Radoš Glišić je ocenio da je „Vlada sinonim za radio“ i bio je „radijski čovek 100 posto“.

Boris Pingović i Ljubomir Bandović Foto: Ivan Jevtović

„Vladi glumcu je pozorišna bina bila skučen prostor. Radio talasi nisu imali granice. Svaki slušalac se ocećao kao da se baš njemu obraća. Bio je čovek velikog talenta, ogromnog znanja“, istakao je Glišić.

Prisećajući se kako ga je Jevtović pozvao da mu bude asistent na fakultetu, glumac Srđan Karanović je rekao da je ponudu prihvatio bez razmišljanja i da je potom dogovor trajao uz piće pet minuta, a onda su se vratili da rade na predstavi.

Nebojša Milovanović Foto: Ivan Jevtović

Karanović je istakao da je Jevtović kao pedagog individualno pristupao svakom studentu, koje je „ohrabrivao da nalaze lični put, ne ulaze u klišee, da ne čekaju šanse i budu proaktivni“.

U svom govoru, glumac Ljubomir Bandović se obratio Jevtoviću nabrajajući poimenici gde su i šta trenutno rade njegovi brojni nekadašnji studenti, zaključivši rečima: „Dok je nas, vi ste živi. Veliko vam hvala“.

Nela Mihailović Foto: Ivan Jevtović

„Odlikovala ga je harizma, snažna ličnost. Imao je predispozicije da postane to što jeste radeći uvek dve, tri stvari istovremeno. Moj suprug, otac tri sina, deda, bio je veliki čovek“, rekla je, između ostalog, Tatjana Jevtović.

Svečanosti su prisustvovali Dragan Bjelogrlić, Branka Pujić, Vesna Trivalić, Nela Mihailović, Nebojša Milovanović i brojni drugi glumci.

Vesna Stanojević, Vesna Trivalić, Dragan Bjelogrlić i Branka Pujić Foto: Ivan Jevtović

Bonus video: Ivan Jevtović i Ivan Mihailović – Kojoj naciji se obraćaju glumci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar