Foto:Arhiva Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa

U okviru manifestacije „Sremčevi dani- Bal u Elemiru“, 17. put je dodeljena literarna nagrada „Stevan Sremac“. Jednoglasnom odlukom žirija, Prvu nagradu je dobila književnica Dragica Stojanović iz Zrenjanina za ciklus pesama „Živela sam kao Amiši”, saopštili su organizatori.

Žiri u čijem su sastavu bili Uglješa Šajtinac (predsednik), Jelena Blanuša i Srđan V. Tešin, Drugu nagradu „Stevan Sremac – Bal u Elemiru” dodelio je Stevici Šepri Mihajlovu iz Elemira, za kolekciju fragmetarnih priča „D Studžis i punjene tikvice”. Treću nagradu osvojio je Perica Markov iz Zrenjanina za satiričnu poemu „E moj mister skorašnji”.

Dragica Stojanović Foto:Arhiva Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa

Članovi žirija pohvalili su priče „Skroz okolo” Ilije Bakića, „Mala poema o bezdušnosti” Milana Micića i „Bašta boje duše” Šimona A. Đarmatija.

U obrazloženju žirija se ističe da pesme Dragice Stojanović iz ciklusa „Živela sam kao Amiši” donose kratke fragmente iz svakodnevice koji se prepliću sa nadrealnim slikama bogate simbolike. Premda lirskom subjektu ove slike služe kao emocionalni otklon od stvarnosti, rukopis obiluje emocionalnošću koja se izražava neizravno i u svojoj konačnoj formi – formi prihvatanja i vrednovanja života uprkos nepovoljnim okolnostima. Posebnu vrednost ovom ciklusu daju satiričke i humorističke reference, kao i ukazivanje na nepovoljan položaj žene u društvu.

Kolekcija fragmetarnih priča „D Studžis i punjene tikvice” Stevice Šepre Mihajlova predstavljaju prave male satirične bravure, pisane bez pretenzija na visoku književnost, ali s puno duha i duhovitosti. Od jednostavnih životnih (i samo naizgled neliterarnih) situacija, Mihajlov je napravio urnebesne ispovesti u svega nekoliko rečenica. Proza Stevice Šepre Mihajlova, koja dolazi s književne margine, pankerska je i autsajderska, surova i sirova, takva da ne štedi ni sebe ni druge.

Žiri: Srđan V. Tešin, Jelena Blanuša i Uglješa Šajtinac Foto:Arhiva Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa

Oštra, zajedljiva i iskričava satirična poema „E moj mister skorašnji” ismeva tipični karakter političara konformiste koji se kameleonski pojavljuje u svim oblicima i svim vremenima otkad je sveta i veka. Zrenjaninac Perica Markov rođen je 1958. godine u Farkaždinu. Objavio je 12 zbirki poezije. Dobitnik je nagrade „Stražilovo”.

Bonus video: Lana Bastašić: Učim da pišem novu knjigu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar