Maša Anić i Toma Kriznar Foto: Marko Nikolić/Danijel Rauški

Nagrada "Terpsihora", prestižno priznanje Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije (PUBS), dodeljena je Tomi Križnaru, solisti Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Svečana ceremonija uručenja prestižne nagrade je realizovana u Muzeju Narodnog pozorišta, a Specijalna pohvala je pripala Maši Anić, savremenoj igračici za ulogu u predstavi “Životinjska farma” u Bitef teatru.

Voditelj i domaćin ceremonije danas bila je dramska umetnica, glumica Milica Janketić, ćerka legendarnog glumca Mihaila Miše Janketića.

Tradicionalna nagrada „Terpsihora“ se dodeljuje na godišnjem nivou umetnicima ili institucijama kulture u oblasti umetničke igre, a za 2023. godinu pripala je Tomi Križnaru, za ulogu La Mola u obnovi čuvenog baleta „Kraljica Margo“ koreografa Krunislava Simića, na muziku Gorana Bregovića, prema istoimenom francuskom filmu Patrisa Šeroa iz 1994. godine.

„Zahvaljujem se od srca žiriju, Udruženju, a pre svega mojoj porodici koja je uvek bila uz mene, kao i kolegama i koleginicama koji su mi pomogli u svemu. Ova divna nagrada je smernica koju ću probati da opravdam dalje u karijeri“, izjavio je mladi laureat nagrade „Terpsihora“ Toma Križnar.

Tročlani žiri, tokom ove godine radio je u sastavu predstavnika klasičnog baleta, narodne igre i savremene igre: Miloš Vulović prvi solista Ansambla „Kolo“, umetnički direktor i koreograf KUD Oplenac – predsednik žirija, Milica Bijelić primabalerina, balet majstor i Miona Petrović, savremena igračica i koreografkinja.

U saopštenju žirija oni navode da su prema drevnoj Grčkoj mitologiji, muze bile izvori inspiracije za sve umetnike i naučnike. Terpsihora je jedna od devet muza, zaštitnica je igre, a njeno ime znači „оna koja voli da igra“.
Nagradu Tepsihoru za 2023. godinu, tročlani žiri je jednoglasno dodelio Tomi Križnaru za ulogu u baletu „Kraljica Margo“.

Mladom umetniku je ovo prva velika uloga na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, a suptilno nijansiranim osećanjima, sugestivno i tehnički sigurno je izgradio ulogu i prešao „granicu rampe“.

Žiri mu dodeljuje ovo priznanje kao izvor inspiracije za nove umetničke izazove”, stoji u obrazloženju koje je danas pročitano javnosti.

Bonus video: Sergej Polunjin_ U potrazi za novom zvezdom svetske baletske scene

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar