BELEF
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Beogradski letnji festival (BELEF) otvoriće 20. juna premijera predstave "Maske"autora Dragana Šivaka, najavljeno je danas na konferenciji za medije u Ateljeu 212.

Na programu će biti više od 17 predstava, od toga sedam premijera i osam ekskluzivnih gostovanja iz regiona, najavila je Gordana Goncić, podsekretarka za kulturu grada Beograda.

– Od toga četiri predstave iz Hrvatske, tri iz Bosne i Hercegovine, i po jedna iz Severne Makedonije i jedna iz Crne gore“, dodala je Goncić. Program ovogodišnjeg festivala održaće se u pozorištima „Duško Radović“, „Narodnom pozorištu“, „Ateljeu 212“, „Hartefakt kući“, pozorištu lutaka „Pinokio“, pozorištu „Boško Buha“, u „Teatru Vuk“- istakla je Goncić.

Gordana Goncić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pored toga, objavljen je i bogat prateći program u okviru manifestacije koja je od „velikog značaja za kulturu grada Beograda“, a ove godine prepoznatljiv je pod sloganom „Dobra priča“.

Glumica Dušanka Stojanović kazala je da na festivalu učestvuje već treći put.

– Belef okuplja mlade ljude bez prevelike interesne sfere. Ovo je festival za naše sugrađane, učestvuju podjednako i muškarci i žene – objasnila je Stojanović, autorka i izvođač pop operete „Operotikon“ koja će biti premijerno izvedena 1. jula.

Kako je objašnjeno, reč je o eksperimentalnoj muzičkoj forma koja ima za cilj potpuno oslobađanje od svakog vida stege i srama i kojoj je glavna vodilja bezobrazna razigranost.

Dušanka Stojanović Glid Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Ove godine to će biti jedan psihodelični zvuk koji je iskomponovao Dragan Latinčić. Imala sam posla sa jako zanimljivim saradnicima. Fantastičan pisac libreta je Sara Radojković… Oko mene su se okupili mladi ljudi, a tema je erotika koja je zapostavljena zbog pornografije – dodala je Stojanović.

Glumac Nikola Rakočević igraće u monodrami „Recite nam nešto o sebi“ 7. jula u pozorištu „Duško Radović“, a objasnio je da je tema predstave „lična vrednost, odnosno ono što mi volimo o sebi, a da nije karijera“.

Glavni program Belefa obuhvatiće i beogradske premijere predstava „Braća Karamazovi“ Zagrebačkog kazališta mladih, „Pluća“ Nikšićkog pozorišta, „Stotinu malih smrti“ Sarajevskog ratnog teatra, „Deca“ Gradskog dramskog kazališta „Gavela“, „Kroz život sa Veljom“ Gradskog pozorišta „Jazavac“ iz Banja Luke, „Sjećaš li se Doli Bel“ Narodnog pozorišta u Srajevu i „Things that burn easily“ Pogona iz Zagreba.

Nikola Rakočević
Nikola Rakočević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predstave koje će biti premijerno prikazane su i „Sada nije juli“ Ateljea 212, „Tvoje i moje“ pozorišta Boško Buha, „Nije smrt biciklo“ Narodnog pozorišta u Beogradu, „Sjaj zvezda na plafonu“ pozorišta Duško Radović.

U okviru programa „Mladi belef“ biće izvedene predstave „Crna rupa“, „Šine“, „Staklena menažerija“, „Ničiji“, „Sladoled“, „Smrtonosna motoristika“, „Prezreli“, „Razlozi za život“, „Golotinja“, „I ovo se zove ljubav“, „Kroz patnju i smeh“, „Dokumentarne radio drame“, „Ribarske svađe“ i „U pesku“.

U okviru ovog programa biće prikazane predstave studenata, završni ispiti, diplomske i master predstave FDU i umetničkih akademija. Tokom programa Belef u podrumu prikazaće se i „Privatna proslava“ i „Unstable Comrades“, dok u okviru Dečijeg Belefa- „Dečije letnje popodne“ i „Svadbe životinja i stvari“.

U okviru pratećeg programa biće objavljen konkurs za najbolji originalni dramski tekst za decu, u saradnji sa pozorištom „Boško Buha“.

Prateći program Hartefakt na Belefu, 20. juna biće održan razgovor pred publikom o romanu Svetislava Basare „Rekapitulacija“. Takođe, biće svečano lansirana i aplikacija Slavic Soundwalking 29. juna koja će predstaviti „priče po gradu i priče iz salona“ u Salonu Muzeja grada Beograda.

Dečji programi, Mladi Belef i svi prateći programi su besplatni. Ovogodišnji BELEF trajaće do 7. jula.

Bonus video: Predstava Akademija smeha Ateljea 212 na Danima satire Fadil Hadžić u Zagrebu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare