Gojko Božović, knjiga, Dok tonemo u mrak
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs/Promo

Razgovor o knjizi pesama Gojka Božovića "Dok tonemo u mraк" održaće se u četvrtak, 8. decembra u 19 časova u Srpskom književnom društvu (Francuska 7).

O poeziji Gojka Božovića i knjizi „Doк tonemo u mraк“ govoriće književne kritičarke Aleksandra Žeželj Кocić, Sonja Milovanović i Jovana Milovančević. Program uređuje i vodi književnica Mirjana Mitrović koja će razgovarati s pesnikom.

– „Dok tonemo u mrak“, najnovija pesnička knjiga Gojka Božovića, u izdanju kraljevačke Povelje, vodi dijalog sa ni malo nežnim savremenim trenutkom – samo u jednoj pesmi pominju se reke u cevima, đubrište, mladi bučni ljudi. Taj dijalog, međutim, vodi jedan suptilan lirski subjekt, koji uspeva da ostane promišljen, a da ipak ne upadne u zamku pesimizma. „Poezija od nas traži da budemo tihi, koncentrisani i pažljivi“, smatra Gojko Božović i u ovoj zbirci uspeva da ostane takav – najavljuje organizator ovo književno veče.

Gojko Božović (Pljevlja, 1972) je pesnik, književni kritičar, esejista i izdavač. Za poeziju je dobio nagrade: „Matićev šal“, „Brana Cvetković“, „Đura Jakšić“, „Branko Ćopić“, „Europa Giovani International Poetry Prize“, „Кočićevo pero“, „Кočićeva knjiga“ i „Gračanička povelja”. Zbirke poezije su mu prevođene i objavljivane u više zemalja.

Objavio je više knjiga eseja, uglavnom o srpskoj poeziji i o poetici savremene književnosti, a za esejistiku je dobio nagradu „Borislav Pekić“. Božović je osnivač i glavni urednik Izdavačke kuće Arhipelag i Beogradskog festivala evropske književnosti. Potpredsednik je Srpskog PEN centra. Dobitnik je nagrade „Vitez poziva“ (2019) za rad u oblasti kulture, književnosti i izdavaštva.

Bonus video: Gojko Božović o političarima bez obrazovanja u obrazovanju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar