Foto: IMDb

Legendarni glumac - koji je najpoznatiji po ulozi mafijaša Henrija Hila u "Dobri momci" - preminuo je u snu u hotelu u Dominikanskoj Republici u 67. godini, gde je snimao novi film.

Ljotu, koji ima veliku listu od više od 120 filmskih uloga, majka je ostavila u sirotištu kada je bio beba. Usvojio ga je par iz Nju Džersija sa šest godina. Decenijama kasnije, uz pomoć svoje bivše žene, Mišel Grejs, glumac je uspeo da pronađe i ponovo se ujedini sa svojom rođenom majkom, međutim, kasnije je njihov susret nazvao „razočaravajućim“, dodajući: „Hvala Bogu da sam usvojen“, piše „Dejli Mejl„.

Ljoti je još jednom bilo slomljeno srce dok je snimao gangsterski film „Dobri momci“ iz 1990. godine – kada je njegova usvojiteljka umrla od raka dok ju je držao u naručju. Međutim, uprkos nevoljama u porodičnom životu, Rej je procvetao u svojoj karijeri – ostvarivši ogroman niz uloga tokom svoje decenijama duge profesije glumca.

Ljota se najviše pamti po svom radu na velikom platnu i dominaciji žanra mafijaškog filma, ali iza kulisa, njegov život je bio podjednako dramatičan i ponekad , tragičan, kao i mnogi likovi koje je tumačio.

Foto: IMDb

Možda je postao jedna od najvećih filmskih zvezda svih vremena, ali u početku nije bio zainteresovan da postane glumac. Više se bavio sportom, i tek kada ga je profesor drame zamolio da bude u školskoj predstavi, odlučio je da pokuša.

Prema njegovim rečima, da se nije bavio glumom, bio bi građevinski radnik.  Rekao je za NJ.com: „Nikada nisam želeo da budem glumac. U suštini, stalno sam se bavio sportom. Košarka, bejzbol, fudbal…“

„Ali sećam se apsolventske godine, košarka je pauzirala i učiteljica drame me je pitala da li želim da budem u predstavi. Pa dobro, ništa ne radim, ionako sam navikao da se motam, sigurno, biću u predstavi.“

Čak i nakon što se pojavio u predstavi, gluma ga još uvek nije privlačila. Ali kada je tokom fakulteta upoznao „zaista slatku devojku“, koja je bila rešena da se upiše na odsek drame, rekao je da je bio inspirisan da promeni smer.

„Uopšte mi se gluma nije dopala. Ništa mi se u tome nije dopalo“, nastavio je. „Ono što se kasnije dogodilo je da sam otišao na Univerzitet u Majamiju… Mislio sam da ostanem godinu dana i bavim se slobodnim umetnostima.“

„Ali pogledao sam uslove i zvučalo je zaista teško. A onda sam pogledao i odmah pored odeljenja za slobodne umetnosti bio je dramski odsek. I bila je jedna zaista slatka devojka u redu koja je čekala da se prijavi…“

Nakon završetka koledža, Ljota se preselio u Njujork gde je dobio posao kao barmen u organizaciji Šubert koja se bavila pozorištem; i posle šest meseci rada tamo, dobio je agenta.

Jedna od njegovih najranijih uloga bila je u sapunici „Drugi svet“, u kojoj je glumio od 1978. do 1981. Potom se preselio u Los Anđeles, kako bi mogao da nastavi svoju glumačku karijeru.

Na filmu je debitovao 1983. u filmu „Usamljeni momak“, međutim, ono što se smatralo njegovom prvom velikom filmskom ulogom došlo je 1986. u „Nešto divlje“, što mu je donelo nominaciju za Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca.

Takođe je glumio u sportskom filmu „Polje snova“ 1989. godine, pre nego što je dobio ulogu mafijaša Henrija u filmu „Dobri momci“ Martina Skorsezea 1990. godine. Film je osvojio je 47 miliona dolara na blagajnama i bio je nominovan za šest nagrada Akademije, a Peši je osvojio nagradu za najboljeg sporednog glumca.

Dobri momci
Dobri momci Foto:CBS / Entertainment Pictures / Profimedia

Kasnije je za NJ.com otkrio kako glumi gangstera, priznajući da mu je bilo teško da prikaže tako „nasilnu osobu“.

„Kada to radite, trudite se da ostanete u tome, i u tom raspoloženju koliko god je to moguće“, rekao je. „Nisam nasilna osoba i da bi glumiio nekoga takvog pokušavam da mu se ubacim u glavu – snimao sam filmove u kojima sam na kraju snimanja definitivno iscrpljen.“

Nakon „Dobri momci“, glumio je u nizu velikih filmova i TV emisija uključujući psihološki triler „Unlawful Entry“, naučno-fantastični film „No Escape“, „Cop Land“ iz 1997., kriminalistički film „Feniks“, „The Rat Pack“ (u kojem je igrao Frenka Sinatru), TV drama „Hitna pomoć“ (što mu je donelo nagradu Emi), „Kad jaganjci utihnu“ (zajedno sa Entonijem Hopkinsom i Džulijanom Mur), horor film „Identitet“, „Divlje svinje“ (nasuprot Džonu Travolti), kriminalističkoj drami „Crossing Over“, „The Sin of No One“, „Date Night“ ( u kojoj je takođe glumio Stiv Karel), „Killing Them Softli“ 2012, i „Shades of Blue“ (pored Dženifer Lopez), između ostalih…

Dok je govorio za „Gardijan“ u intervjuu prošle godine, priznao je da je često odbijao uloge tokom svoje karijere, u strahu da će igrati slične likove uzastopno.

Foto: Image Press Agency / Alamy / Alamy / Profimedia

Ispostavilo se da je odbio ulogu Ralfa u „Sopranosima“ jer je smatrao da je to previše ličilo na njegovu ulogu u „Dobrim momcima“. „Nisam želeo da radim još jednu mafijašku stvar, a pucao sam na Hanibala. Jednostavno se nije činilo da je to u redu u to vreme“, rekao je on.

Takođe je za „Gardijan“ rekao: „Daleke 1991. Bio sam izbirljiv šta ću da radim. Ali ne možete samo da sedite i čekate da se pojave savršene uloge. Pokušavaš da doneseš najbolje odluke koje možeš, ali ja sam odbijao mnoge stvari.“

Osim „Sopranosa“, Ljota je takođe odbio ulogu Betmena 1989. godine, nakon što je reditelj Tim Barton razmišljao o tome da ga uzme za film. Džek Nikolson je na kraju dobio ulogu.

„Pomislio sam, „Betmen? To je glupa ideja“, iako je Barton upravo snimio jedan od mojih omiljenih filmova svih vremena, „Beetlejuice“. Dakle, da, žalim što nisam bio na audiciji za to“, rekao je kasnije za „Irish News“.

On je za „Los Anđeles tajms“ dodao: „Mislim da je Tim Barton tako sjajan, sjajan reditelj, i uvek sam žalio što ga nisam sreo. Samo da ga upoznam, samo da popričamo.“

Foto: Jamie McCarthy / Getty images / Profimedia

Ljota se 2007. suočio sa kontroverzom kada je uhapšen pod sumnjom da je vozio pod dejstvom alkohola, nakon što je udario automobilom u dva parkirana vozila u Pacific Palisadesu u Kaliforniji.

On je priveden i podneta je protiv njega krivična prijava za DUI, rekao je portparol policije Los Anđelesa Majk Lopez, prenosi „Berkšir Igl“. Pušten je na slobodu nakon što je položio kauciju od 15.000 dolara i kasnije se izjasnio da se neće žaliti.

Godine 2016, glumac se pojavio u emisiji Good Morning Britain u Velikoj Britaniji i delovao je dezorijentisano i zbunjeno, što je izazvalo spekulacije da je bio pijan tokom pojavljivanja.

„Ljotino lice je bilo bledo i naduto. Spoticao se na svoje reči i ponašao se potpuno neuobičajeno“, objavio je tada „NI Daily News“.

Iste godine, glumac je dospeo na naslovne strane kada je prisustvovao dodeli SAG nagrada sa sumnjivim licem bez bora, ostavljajući mnoge ljude da se pitaju da li je radio plastičnu operaciju.

Bonus video: Petar Božović na promociji knjige Žarka Lauševića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar