Foto: Zoran Škrbić

Prvo izvođenje komedje “Godišnjica” Rebeke Vilhajt, u režiji Petra Jovanovića, zakazano je za četvrtak, 18. oktobra u 19.30 časova u Operi i teatru Madlenianum.

Ovaj suptilan i zabavan tekst, koji se na ozbiljan način bavi temom braka, tandem prevodilaca Olja Đorđević i reditelj Petar Jovanović prepoznali su da ovaj komad pripada publici Madlenijanuma.

Foto: Zoran Škrbić

Radnja komedije je smeštena u Njujorku, a prvi čin se dešava 1968, u godini velikih društvenih promena u svetu, kada se mlađa generacija pobunila protiv ustaljenih društvenih normi i zahtevala promene u načinu na koji se globalno društvo razvija.

Drugi čin se odvija 1992. godine. Glavna junakinja Mimsi iznajmljuje isti hotelski apartman sa željom da proslavi godišnjicu braka sa Semom i „rekonstruiše“ njihovu prvu bračnu noć. Međutim, ispostavlja se da njihov brak nije srećan, ponavljaju greške svojih roditelja, pokušavaju da nađu utehu u „ispravljenoj“ prošlosti – u mlađim verzijama onog drugog.

Mimsi tumači Vanja Milačić, a Sema Srđan Karanović, a u podeli su i Ljubinka Klarić, Stefan Bundalo, Tamara Aleksić i Ljubomir Bulajić.

Foto: Zoran Škrbić

U autorskom timu su i scenograf Damjan Paranosić, kostimograf Milica Grbić Komazec i kompozitor Bojan Milinković. Za scenski pokret zadužen je Danilo Milovanović, a za scenski govor Milica Janketić. Dizajner svetla je Srđan Jovanović.

Foto: Zoran Škrbić

Reprize “Godišnjice” su 29. i 31. oktobra u Operi i teatru Madelnianum.

Bonus video: Ovacije za predstavu „Edip“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta na festivalu u Budimpešti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar