Nina Živančević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nova knjiga Nine Živančević "Jedini izvor svetlosti" biće "predmet" razgovora koji će biti održan sutra s početkom u 19 časova u UK Parobrod.

Na tribini u Parobrodu, pored autorke, o „Jedinom izvoru svetlosti“ govoriće novosadski književnik Vladimir Kopicl, Boris Lazić, književnik iz Nice, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice književnog programa u ovoj ustanovi kulture.

Rukopis Nine Živančević, koji je ove godine objavio novosadski Kulturni centar, nagradila je za poetsko stvaralaštvo 2021. francuska državna institucija Centre national du Livre (CNL).

„Stihovi u ovoj zbirci podstaknuti su iskustvom izmeštanja, udaljavanja i otuđenja, promišljanjem pojmova varvarstva i civilizacije, etike bola i bola etike, podstaknuti rekapitulacijom ličnih i porodičnih istorija, dijalozima sa pesnicima, filozofima ali i lekarima u pandemijskom paklu… Jedini izvor svetlosti je fragmentarna celina, kao i autorkine prethodne knjige, ali ne više koncipirana kao zbir krhotina iskustva koje su rastočila histerična ubrzanja, već sjedinjena u moćan poliloški sliv“, zabeležila je u pogovoru pod naslovom „Bol pod maskama: tematski imperativi Nine Živančević“ prof. dr Vladislava Gordić Petković.

Foto: UK Parobrod

Književnica i prevoditeljka Nina Živančević, koja je rođena u Beogradu 1957. godine, živi i stvara u Parizu, a dugo je živela i u Njujorku. Objavila je brojne knjige poezije, proze, eseja, intervjua i naučnih studija. Priredila i prevela antologiju američke poezije „Novi glasovi“ i prevela „Priče o običnom ludilu“ Čarlsa Bukovskog, „Težinu i blagorodnost“ Simon Vej… Članica je Srpskog književnog društva.

Bonus video: Beogradske adrese srpskih pisaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar