Foto: imago stock&people / imago stock&people / Profimedia

Knjiga sećanja Čarlsa Simića, američkog pisca srpskog porekla, "Zastrašujući raj", izašla je u izdanju Arhipelaga.

Knjiga „Zastrašujući raj“ donosi sećanja Čarlsa Simića, velikog američkog pesnika i esejiste srpskog porekla, na detinjstvo u okupiranom Beogradu, na posleratni Beograd u kome je odrastao, na odlazak u Sjedinjene Američke Države i prve godine „američkog života“. Autor se potom osvrće na služenje vojske u američkim jedinicama u Nemačkoj i Francuskoj ranih šezdesetih, kao i na ulazak u poeziju i na kraju na na uzbudljivu i jedinstvenu pesničku karijeru.

Knjiga „Zastrašujući raj“ objavljena je u prevodu Vesne Roganović, koja je i autorka pogovora, u izdanju Arhipelaga u ediciji Život i literatura.

Simić s velikom snagom opisuje svoje detinjstvo, dečaštvo i mladost. Stranice posvećene okupiranom Beogradu u Drugom svetskom ratu neke su najboljih stvari napisanih u književnosti na tu temu.

– Simić je imao neobičan život. Odrastao u jednoj kulturi, srpskoj, priznanja i svetski uspeh ostvario je u drugoj, američkoj. Bio je svedok važnih istorijskih događaja koji su se u različitim trenucima umešali u njegov život – kaže Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.

On naglašava Simićev stil i postupak u knjizi sećanja „Zastrašujući raj“.

– Simić je upečatljiv i zabavan, lucidan i duhovit, s neverovatnim smislom za detalj i s retkim umećem da u kratkim potezima osvetli neku važnu epizodu iz lične istorije ili iz istorije društva kome u tom trenutku živi. Pišući o ličnim iskustvima, Čarls Simić je oblikovao veliku hroniku jednog nesvakidašnjeg i uzbudljivog vremena – zaključuje Božović.

Bonus video: Knjiga Zorana Milutinovića „Prebolevanje Evrope“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar