Veljko Kuzmančević, Foto:Nemanja Jovanović

Simfonijsko delo kompozitora Veljka Kuzmančevića "Lazarus" prepoznato je u Karnegi holu u Njujorku kao umetničko delo od posebnog značaja za kulturu Srbije.

Jedna od najznačajnijih koncertnih dvorana na svetu svoja vrata otvara ovom srpskom umetniku sa matičnom kućom u Narodnom pozoristu u Beogradu. Koncert „Lazarus“  u Karnegi holu izvešće simfonijski orkestar iz Njujorka krajem maja.

– Simfonijska poema „Lazarus“ nastoji da izrazi vaskrsnuće i pobedu u najširem smislu. Po epizodi iz Novog zaveta, u kojoj je Isus vaskrsao Lazara, fenomen u medicini kada pacijent neobjašnjivo oživljava nazvan je „Lazarov efekat“. Istovremeno, u kolektivnoj svesti srpskog naroda knez Lazar je jedan od temelja našeg identiteta. Hrabrom odlukom da predvodi boj na Kosovu i žrtvovanjem života za slobodu i otadžbinu upisao se u večnost, postavši simbol patriotizma i herojstva – rekao je o svom delu svojevremeno Kuzmančević i dodao:

– Ujedno, ova simfonijska poema teži da izrazi i snagu, prkos i pobedu nad nevoljom koja je u protekle dve godine zadesila svet i ugrozila naše živote.

Bonus video: Koncert u znak sećanja na Dragoljuba Ðuričića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar